Интелектуалци протестираха в столицата срещу Слави Бинев

Десетки актьори, режисьори, музиканти и писатели се събраха в градинката „Кристал" в столицата на протест срещу избора на Слави Бинев за председ

Десетки актьори, режисьори, музиканти и писатели се събраха в градинката „Кристал“ в столицата на протест срещу избора на Слави Бинев за председател на парламентарната комисия по култура и медии, съобщи БНР.
По-късно протестиращите отидоха пред парламента, където блокираха движението по бул. „Цар Освободител“.
Хората на изкуството, водени от актьорите Йосиф Сърчаджиев и Владимир Люцканов, седнаха на жълтите павета.
Очаква се интелектуалците да внесат протестна декларация в Народното събрание.
Сред събралите се бяха Веселин Ранков, Рени Врангова, Александър Морфов, Вальо Йорданов, един от актьорите в постановката „Хъшове“, който сподели, че снощи по време на репетицията на постановката всички са помислили дали да не потърсят убежище в Румъния.
По-рано днес Слави Бинев покани на среща недоволните от избора му интелектуалци на среща в Народното събрание. Никой от протестиращите обаче не се отзова на поканата на депутата.
Във вторник режисьорът Александър Морфов обяви, че напуска Народния театър „Иван Вазов“ в знак на протест срещу управлението на държавата и скандалните събития от последните дни.
„Слави Бинев ще управлява културата и министър на културата е Вежди Рашидов – аз съм против това държавно управление, против този парламент, против министър-председателя, против министъра на културата, против председателя на комисията по култура. Не мисля, че трябва да остана въобще в държавно предприятие“, заяви Морфов.
Ден по-рано режисьорът критикува избора на Слави Бинев за председател на парламентарната комисия по култура и медии и обяви пред Нова ТВ, че управляващите „целят да унищожат интелигенцията“.
Снимка: Елена Героска, Бгнес

COMMENTS

WORDPRESS: 0