Напливът на бежанци откъм Турция се удвоил за година

Над два пъти повече опити за нелегално преминаване на границата ни с Турция, сравнено с първите два месеца на миналата година, регистрира гранич

Над два пъти повече опити за нелегално преминаване на границата ни с Турция, сравнено с първите два месеца на миналата година, регистрира граничната служба на ЕС – Фронтекс. През януари и февруари полицията е хванала 561 бежанци при опит да влязат у нас, а за същия период на миналата година те са били 214. Това е ръст от 162%.
От Върховния комисариат на бежанците към ООН (ВКБООН) уточниха пред „Труд“, че от началото на годината у нас убежище искат около 100 души на седмица, като през януари миналата те са били едва 100 за целия месец.
Натискът от бежанци върху границата на ЕС се е повишил пет пъти според данните на Фронтекс. В първите два месеца на миналата година при опит да влязат на територията на ЕС за хванати 11 450 мигранти, а през тази – над 45 454. От Фронтекс са разделили пътищата за влизане в Европа условно на 8 маршрута. Българо-турската граница е част от Източносредиземноморския маршрут.
Опитващите се да влязат по него от Турция в ЕС използват 4 пътя. През България или Гърция по суша или към Гърция или Румъния по море. За първите два месеца в Румъния по море са хванати 70 бежанци, сравнено с 11 миналата година. Специалисти по миграция очакват и в България да се увеличат опитите за влизане през Черно море, след като бъде построена оградата по цялата ни граница с Турция. В Турция в момента има над 1,5 млн. сирийски бежанци и десетки хиляди от други националности, някои от тях не се чувстват добре и най-близкият им маршрут към Европа е през България. Според експерти по море ни очаква цунами от бежанци тази пролет.
Най-голям наплив към Европа има по Западнобалканския маршрут. През януари и февруари тази година са регистрирани над 26 000 нелегални опита за преминаване на границата, което е десетократно увеличение в сравнение с миналата година. В огромната си част става въпрос за емигранти от Косово, които влизат в Унгария през Сърбия. След косоварите се нареждат афганистанци и сирийци, които са стигнали дотам през България или Гърция. Все пак към края на февруари косоварите са намалели след информационна кампания, в която им се обяснява, че нямат право да кандидатстват за бежански статут. Натискът върху Австрия и Германия от косоварите също е огромен.
Увеличение на трафика има и по Централносредиземноморския маршрут, по който с лодки от Либия се превозват хора до Италия. Въпреки лошото време през зимния сезон са заловени 7834 мигранти. Сред тях най-много са либийците, но има и увеличение на сирийски граждани, които влизат в Либия от Алжир и Тунис.

COMMENTS

WORDPRESS: 0