Направленията за лекар остават в историята

От началото на 2016 г. ще отпаднат направленията за лекар специалист. Това каза здравният министър д-р Петър Москов в Добрич при откриването на

От началото на 2016 г. ще отпаднат направленията за лекар специалист. Това каза здравният министър д-р Петър Москов в Добрич при откриването на обновеното спешно отделение в болницата. Всеки здравноосигурен ще има индивидуална електронна здравна карта и той става носител на определени права. Правата за всеки обаче ще са различни. Съобразно индивидуалните му медицински нужди ще има право и на определен брой изследвания и прегледи при специалист.
„Това означава, че вие сте носител на правото, т.е. на направлението, а вашият лекар просто преценява медицинската необходимост да го ползвате в този момент. Толкова е просто и толкова е свързано с ясната причина за това защо трябва да се осигуряваме здравно“, заяви д-р Петър Москов.
Реформата ще се осъществи, когато всеки здравноосигурен получи електронна здравна карта. Всеки ще има право на определен брой изследвания според здравния си статус.
Промените ще влязат в сила още от догодина. Реформата не означава, че ще имаме неограничен достъп до здравеопазване. Но се очаква, че индивидуалният подход ще накара повече хора да видят смисъл в плащането на здравни вноски.

COMMENTS

WORDPRESS: 0