Борисов: Ще продължим реализацията на проекта Южен поток

Никой не може да ми каже, че европейското законодателство не позволява нито на Гърция, нито на Македония или Сърбия да минава трасето оттам за „

Никой не може да ми каже, че европейското законодателство не позволява нито на Гърция, нито на Македония или Сърбия да минава трасето оттам за „Южен поток“. По-различно е, защото все още не са членове, но са кандидат – членове и докато стане готов този проект би трябвало да станат, евентуално. Това каза от Брюксел премиерът Бойко Борисов, цитиран от Фокус.
България ще издаде необходимите разрешителни за „Южен поток“ и ще продължи подготвителните дейности по реализацията на проекта, каза той.
„С една дума – ето го как ни обикаля и никой не може да каже, че това е изгодно за България. Мисля, че си защитих интереса на държавата, европейския интерес. Защото всички отчитат, че когато е трябвало да водим твърда политика и сме били мотивирани в единия случай заради екологията – Бургас – Александруполис, във втория, че скъпият финансов проект, за който нямаме пари, сме имали право. Сега за тази част на трасето „Южен поток“, България не дава пари. Тук е друг консорциумът. Оттук нататък сме 50 на 50. Нека да го докарат тук потока, тук ще си направим хъбче и ще си продаваме газ така, както и Турция“, допълни още премиерът Бойко Борисов.
Всяка държава има различни отношения с Русия, едни – много приятелски, други – не толкова. Имаме историческа дружба с руския народ“, обясни той. „Всички държави губят пари и нищо добро не ни очаква накрая, затова призовах за повече дипломатичност, твърдост, разбира се, в санкциите, но и да не се прекалява с агресия, защото също не е добро като решение“, категоричен е министър-председателят.
„Различни мнения има, но не смятам за нужно да преразказвам кой какво е казал на съвета. Казвам това, което е било моя позиция и затова мога да си разкажа и на вас. Не е тайна“, обясни той. „Така че много съм благодарен на европейските лидери, че всички до един разбраха в какво менгеме е поставена България и вече не могат да ни упрекнат, че не сме прогнозируем партньор – точно обратното“, заяви Борисов.
Според него, така трябва и да се работи – „отиваш, казваш си проблема, искаш общо решение, не зад гърба, не да ги лъжеш, че не си подписал договора, а всъщност да си подписал, не след това да им носиш пълномощно и да кажеш, че всъщност са те изгонили като куче, а се е объркала датата на срещата. Не може в Брюксел да се обърка това. Нали помните какви обяснения са ви давали, за да провалят и този проект?“, коментира още Бойко Борисов.

COMMENTS

WORDPRESS: 0