Рак на дебелото черво погубил създателят на „Тигре, тигре“

Рак на дебелото черво погуби само за няколко месеца любимия певец на мутрите от първите години на прехода Иван Карачоров-Попа. Влюбеният в живот

Рак на дебелото черво погуби само за няколко месеца любимия певец на мутрите от първите години на прехода Иван Карачоров-Попа. Влюбеният в живота бохем и веселяк издъхнал на 9 февруари в болница в град Ремшайд, Германия. Килифаревския поп, който се прочу с „Тигре, тигре“, живя там 15 години.
„В края на юни миналата година му поставиха тежката диагноза. Казваше, че изпитва тежест и бодежи от лявата страна на стомаха. Едва го накарах да се прегледа, страхуваше се, че ще му кажат нещо лошо. Тогава отиде при наш приятел българин, който е лекар в Камплинтфорт на 100 км от нашия град. 5 месеца лежа там. Направиха му множество операции“, разказа жена му Таня Карачорова.
 Попа имал надежда, че ще пребори рака. По коледните и новогодишните празници си бил вкъщи и твърдял, че се чувства добре. Ставал, разхождал се сам, но само седмица по-късно коварната болест го сломила и отново бил приет в болница.
„Два-три дни преди да издъхне, ми поръча да се грижа за бизнеса и децата, поиска да бъде погребан в България“, разказва Таня.
 33-годишната жена вече е поела транспортия бизнес на мъжа си. Казва, че ще продължи да живее в Германия, поне докато 13-годишната им дъщеря се изучи. Момичето няма да присъства на погребението на баща си, но край ковчега очакват големия му син Добри от първия му брак, който също живеел в Германия. Цяло Килифарево, откъдето е родом Иван Карачоров, се готви да го изпрати днес. В църквата „Архангел Михаил“ в градчето ще се стекат десетки култови чалга звезди, шоумени, бизнесмени и оцелели силоваци от групировките.
„Бил любимецът на мутрите, не е вярно. Никога не е бил толкова плътно до тях. Казвал е, че случайно е пял на Карамански. Пък и „Тигре, тигре“ не е негова, а на Радо Шишарката. Иван там е беквокал“, спомня си бившият диджей Тодор Бончев. Според него двамата изпълнители дори имали спор за авторството, но накрая Радо великодушно заключил: „Добре, Попа е бащата на „Тигре, тигре“, а аз съм майката!“
Тодор, който загубил зрението си преди 15 години, има куп зевзешки истории, свързани с Иван Карачоров. „Беше душата на компанията, веселеше цяло Килифарево. Пееше много добре, свиреше и на кларнет. По онова време аз карах ЗАЗ. Един ден отидохме у Попа, той взе кларнета, после го закарах на стадиона. Качи се на козирката и изкара цял концерт“, смее се Тодор.
Култово изпълнение било, когато му отишли на гости с друг поп в село Дебелт, Бургаско. „Почерпихме се и аз ги накарах да ме опеят, както съм жив. Жена ми изпадна в ужас, а комшийката дойде да тропа на вратата и пита наистина ли съм умрял. Когато идваше да ме търси в дискотеката, където работех, сервитьорките казваха: „Търси те един, ама или е поп, или е хевиметъл“, връща се в 80-те години на миналия век Тодор.
Всъщност Иван Карачоров издавал албуми и служел в църква едновременно. Познатите му разказват, че имал много трудно детство, белязано от голяма семейна трагедия. Баща му, заврян зет, не издържал на постоянния тормоз и един ден хванал пушката и застрелял майката му и дядо му. Бабата също била тежко ранена. Бащата бил осъден на 20 години затвор.
„Това е единственото дело, в което цяло Килифарево застана зад стрелеца, но той си излежа присъдата“, спомнят си местните. Иван и сестра му остават сами и са изпратени в детски дом в Русе.
 „След казармата се върна тук. Първоначално започна да свири в една група към общината в Елена. През 1990 г. сложихме двамата расото. Той служеше в църквата „Света Богородица“ в Килифарево и в Плачковския манастир“, разказа приятелят му от детинство Недялко.
В годините на борбата между двата Синода на БПЦ двамата дори  направили свещоливница в гаража на Иван. „Като започна да пее, бизнесът западна“, казва Недялко.
„Дядо владика дойде в свещоливницата и искаше да ни става ортак, но ние го изгонихме и оттам ни тръгнаха проблемите. Аз свалих расото през 2002 г.. той продължи, но се махна от нашата епархия, отиде по София“, спомня си разпопеният мъж. Той пази над 10 касети и дискове с песните на приятеля си.
Дори и в Германия Килифаревския поп не се отказва от религията. В Дюселдорф регистрира Българска православна църковна община „Св. Георги“ и продължава да служи пред емигрантите, става и диригент на църковен хор.

COMMENTS

WORDPRESS: 0