Лютви Местан: ДПС е жертва на Изборния кодекс, няма да оттеглим Бат Сали

ДПС няма да оттегли обявения за депутат в 43-то НС Александър Методиев - Бат Сали. Това е позицията на партията, представена в Кюстендил от пре

ДПС няма да оттегли обявения за депутат в 43-то НС Александър Методиев – Бат Сали.
Това е позицията на партията, представена в Кюстендил от председателя на ДПС Лютви Местан.
След среща с кметовете на Кюстендил и Дупница Местан посочи, че не трябва да се очакват от него противоконституционни действия.
Анализирах исканията на протестиращите от Кюстендил и Дупница, има порок, жесток порок в Изборния кодекс, заяви председателят на ДПС, цитиран от БГНЕС.
По думите му най-големият проблем в методиката за вторичното преразпределение са гласовете от чужбина. Не кандидатите предизвикаха тази аномалия, добави Местан.
Той припомни, че и ДПС е било жертва на този изборен кодекс през 2013 г. в Хасково. „Тази година аномалиите се проявиха най-драстично в Кюстендил. В Силистра БСП с 8011 гласа има нула мандата, докато Атака с 1415 гласа има един мандат. Същото е в Търговище, Смолян, Видин, където кандидати станаха депутати с по 1000 гласа“, добави Местан. Той е убеден, че това е проблем, който трябва да се реши.
„Ние не сме авторите на този закон. Виждам мотивите на протеста, недоволството е заради закона, а не заради политическите лидери“, подчерта Местан.
Дойдох в Кюстендил от уважение към местната власт и паметта на един българин – Димитър Пешев, спасил от немските концлагери едно българско малцинство, каза още той.
След срещата кметът на Кюстендил Петър Паунов предложи депутатите, избрани от 10 МИР, да не полагат клетва на 27 октомври, в знак на протест срещу изборната аномалия.

COMMENTS

WORDPRESS: 0