Увеличават санкциите за сексуални посегателства над деца

Санкциите за сексуални посегателства срещу деца се завишават с промени в Наказателния кодекс, приети днес от правителството. За първи път се съ

Санкциите за сексуални посегателства срещу деца се завишават с промени в Наказателния кодекс, приети днес от правителството.
За първи път се създава възможност съдът да лишава извършителя от право да заема определена държавна или обществена длъжност, като целта е да се предотврати възможността осъдените да извършват дейности, които предполагат контакт с деца.
Криминализирането на финансирането на тероризъм пък ще обхваща не само финансирането на терористични актове, но и на терористични организации и на отделни терористи, дори при липса на връзка с конкретен терористичен акт.
Правосъдният министър Христо Иванов каза, че ще има още промени в НК и посочи, че те ще бъдат свързани с разследването на корупция, със злоупотреби с европейските фондове и с обществените поръчки.
Министърът заяви, че системата за случайно разпределение на делата е от компетенцията на Висшия съдебен съвет, но изрази надежда да има ясна позиция на Съвета и по-ясно признаване на фактите, че системата не е осигурена срещу манипулации. По думите му това повдига много сериозни въпроси.
Иванов каза още, че ще настоява за гарантиране на сигурността на системата, която се прилага. Според него очевидната алтернатива е да се мисли за нова програма, но докато тя се създаде, ще отнеме време.
На въпрос кой манипулира системата, министърът коментира, че има разлика между това да се установи, че системата не е защитена и да се установи конкретна манипулация.
Имаме пореден доклад, който установява, че системата не е защитена от манипулации, тоест потенциално такива са възможни от всеки, който има достъп до компютъра, на който се прави разпределението, посочи той. Иванов уточни, че това дали възможността за манипулиране е използвана, може да се установи в рамките на съвсем друг тип проверки.
По думите му със системата за случайно разпределение на делата работят „страшно много хора“ в около 180 съдилища в страната.

COMMENTS

WORDPRESS: 0