Цветан Цветанов: Ще извадим ГДБОП от ДАНС и ще го върнем в МВР

Цветан Цветанов опроверга опасенията, че новият министър на вътрешните работи Веселин Вучков ще се допитва до него, защото е бил негов заместник

Цветан Цветанов опроверга опасенията, че новият министър на вътрешните работи Веселин Вучков ще се допитва до него, защото е бил негов заместник в предишния кабинет на ГЕРБ. „Смятам, че с неговата преподавателстка дейност ще успее да постигне необходимия баланс“, каза заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, който беше избран и за председател на парламентарната група на партията.
Цветанов обяви, че още в сряда ГЕРБ ще внесат пакет законодателни промени в сектор сигурност. В неговото изработването активно участие е взел и Вучков. На първо място ще бъде променен Законът за МВР, което е било и основна препоръка на европейските партньори.
 Промените предвиждат изваждането на ГДБОП  от ДАНС и връщането му в МВР. Според Цветанов, основен проблем е свръхконцентрацията на сили в ДАНС. Агенцията ще бъде оставена да се занимава само с контраразузнавателна дейност.
 „Ще има и нова процедура за главен секретар“, съобщи Цветанов. „Искаме да върнем балансиращата роля на президента. Всички реформи в сектор „Сигурност ще бъдат през указ на президента“, допълни той.
 По отношение на заявката на главния прокурор, че ще иска имунитета на депутати, Цветанов припомни, че сам е дал заявка, че ще се откаже. „Нямам притеснения, затова и заявих, че се отказвам“, посочи той.
 По отношение на изразеното преди мнение на председателя на ЕНП Жозеф Дол, че българското правителство трябва да бъде дясно-центристко, Цветанов заяви: „Ние ще доказваме, че ние сме най-силната дясноцентристка партия в България, член на ЕНП“. Той допълни, че гаранция за това е фактът, че Патриотичния фронт не участва в управлението, но „те дадоха своята подкрепа и казаха, че ще бъдат изключително взискателни“.

COMMENTS

WORDPRESS: 0