Искат проститутките да плащат едногодишен лиценз

Родните жрици да плащат годишен лиценз, а дейността им да се контролира от държавата. Това са част от идеите за легализиране на платената любов

Родните жрици да плащат годишен лиценз, а дейността им да се контролира от държавата. Това са част от идеите за легализиране на платената любов у нас, записани в законопроект, който влиза за обсъждане в парламента. Текстовете предвиждат публичните домове да плащат годишен лиценз, за да могат да извършват законно дейността си. Сумата ще се определя в зависимост от броя на жриците, които заработват там. Отделно ще има налог на доходите от дейността, който най-вероятно ще бъде 10% данък. В законопроекта е заложена идеята да се ограничат районите, в които може да се предлага платена любов. Проститутките ще обслужват клиенти само в определени места – извън центъра и далеч от училища и обществени сгради.
Вносителят обмисля и възможността за всяка област да се обособи само по едно място за сексуални услуги. Най-подходящи за това са курортите, където има изградена необходимата хотелска база. Така например жителите на София, които искат да си платят за плътски удоволствия, ще трябва да отидат до Боровец, във Варна – до Златни пясъци, от Бургас – в Слънчев бряг. В по-малките населени места пък ще има определени квартали. Отговорността да се открият най-подходящите места, които да станат център на сексуалната индустрия, ще падне върху МВР. Законът ще се направи на база регламентацията на проституцията в други европейски страни. Жриците са изкарани на светло в държави като Германия, Холандия и други. Примерът им ще бъде взет, за да е сигурно, че текстовете, които ще действат на родна почва, са съобразени с европейските правни норми.  Според данни на НПО-та и по сметки на бивши криминалисти оборотът от сексуслуги у нас – платена любов, отдаване на помещения и т.н., възлиза на около 500 млн. лева годишно.
От писмен отговор на въпрос на министъра на вътрешните работи Веселин Вучков става ясно, че в информационните масиви на ведомството му няма статистика за незаконните приходи от проституция за последните години. Според експерти от полицията легализацията ще намали и престъпността. От веригата ще изчезнат сводниците, които в момента прибират до 50 на сто от доходите на момичетата и се занимават с изнудване на клиенти и разпространение на наркотици. Очаква се и спад при сексуалните престъпления, както и спад на жертвите на трафика на хора – вътре и извън страната. До 2 – 3 месеца текстовете на новия законопроект ще са готови, а след това ще се проведе серия от кръгли маси и дискусии с представители на НПО-та, граждански организации и органи на МВР. Очаква се още преди лятната почивка на народните избраници предложенията на депутата Стефан Кенов да бъдат входирани в деловодството на Народното събрание.
Идеята за легализацията на проституцията не се появява за първи път у нас. През 2007 година МВР и Националният борд по туризма започнаха работа по такъв законопроект. До реализация на идеята обаче така и не се стигна.

COMMENTS

WORDPRESS: 0