Адвокат на Цветан Василев: Ще заведем иск за милиарди в Европейския съд

Ние ще заведем иск за милиарди в Европейския съд, заяви пред Нова телевизия един от адвокатите на Цветан Василев – Менко Менков. "Господин Вас

Ние ще заведем иск за милиарди в Европейския съд, заяви пред Нова телевизия един от адвокатите на Цветан Василев – Менко Менков.
„Господин Василев споменава, че в Сърбия се провежда разследване относно заплахите за живота му. Аз лично не съм сезирал българската прокуратура за това. Господин Василев е отправил тези неща към сръбското правораздаване. В интервюто от неделя се съдържат някои препратки“, посочи адвокатът и допълни: „Не винаги хора, които са заплашени от престъпления, се оплакват веднага. Понякога има причина да не го правят. След като има данни обаче, следва прокуратурата да се самосезира“.
Според Менков създаването на такива специални дружества, каквито е посочил Цветан Василев, е традиция по целия свят. „До този момент абсолютно никой не иска да научи истината за КТБ“, подчерта Менков.
Той заяви, че има търговски регистър, в който се вижда кой е собственик на търговските дружества. „Това е публична информация и всеки има достъп до нея. Отворете търговския регистър – къде там е посочено името на Цветан Василев? Важният въпрос, който трябва да се изследва е, защо КТБ не бе подпомогната, заздравена, а бе съсипана? Всички искат да разберат истината, но никой не иска да се занимава с този въпрос. Идеята за поставяне под особен надзор е оздравяване на банката, а не съсипването й. Има заинтересовани от съсипването на КТБ. Господин Василев назова една група. Моята цел обаче не е да посочвам групите, съсипали банката, а да посоча въпроса по същество“, каза Менков.
„Искането ми към българския съд е да разгледа делото по същество. Как така да няма правен интерес? Много лесно е да не се разгледа въпроса по същество и да се приеме, че никой няма интерес от обжалването. Ние искаме да се влезе в банката, да се видят какви са били показателите, когато банката е била поставена под особен надзор и какви са били, когато са влезли квесторите. Защо Цветан Василев не идва в България? Защото е обявен за международно издирване и ще бъде арестуван още на границата. Господин Василев има задължение да се разписва всеки ден пред сръбските власти“, заяви Менко Менков.

COMMENTS

WORDPRESS: 0