Образователният министър: Абсурд е да се влиза в университетите с матури

Влизането с матури във висшите учебни заведения е абсурд. Такова мнение изрази образователният министър проф. Тодор Танев. По думите му тази год

Влизането с матури във висшите учебни заведения е абсурд. Такова мнение изрази образователният министър проф. Тодор Танев. По думите му тази година промени в матурите няма да има, това обаче не променя въпроса как да се влиза в университетите, за да се гарантира качество, съобщава „Дарик“. „Никой не е искал да се променя начинът, по който се приемат в учебните заведения завършващите средно образование тази година българи. Това не отклонява въпроса, че трябва да говорим и по този много важен въпрос – как се влиза във висшите учебни заведения без да имаме качество“, казва Танев.
Министърът подчерта, че в една и съща година в една специалност влизат различни по думите му качества студенти.
Проф. Танев беше категоричен, че матурата е неефективен вход за вузовете.
„По света с матури не се влиза. Тук идва контрааргументът дали зрелостниците ще имат две матури, както и трети изпит. Затова никога не е ставало дума. Никой не подкрепя с идеи какво да се направи, след като се знае, че не работи добре системата. Как се случва това, че в една и съща специалност в различни години влизат по различни качества студенти. Защо в една и съща година при едни и същи матури влизат добри и нетолкова добри, а успехът им е почти еднакъв. Мога да продължа да говоря за абсурда, наречен влизане с матури във висши учебни заведения“, завърши той.

COMMENTS

WORDPRESS: 0