Решено: Пенсиите отиват в НОИ

Спорната поправка "Горанов", касаеща пенсионната реформа, влиза в сила от следващата година, реши Народното събрание преди малко. Поправките, вк

Спорната поправка „Горанов“, касаеща пенсионната реформа, влиза в сила от следващата година, реши Народното събрание преди малко. Поправките, включени в проектобюджета на държавното обществено осигуряване, с които се изменят текстовете в Кодекса са социално осигуряване, бяха окончателно приети на второ четене в пленарната зала с гласовете на ГЕРБ, ДПС, Български демократичен център и независими депутати. „За“ поправката вот дадоха 82-ма от хората на Бойко Борисов, всички депутати на Лютви Местан – 33-ма, трима от БДЦ и двама независими.
„Гласувахме против и не носим отговорност за решението на Народното събрание. Няма никаква политическа логика в това, което правите – да не послушате хората, които ви подкрепят, и да гласувате с ДПС“, обърна се към коалиционните партньори от ГЕРБ съпредседателят на Реформаторския блок Найден Зеленогорски.
По думите му по-сериозният проблем е нарушеното коалиционно споразумение и съмненията, че мнозинството управлява с тайна подкрепа. 
„Отзад има нещо скрито, господа“, допълни Зеленогорски, а в залата се понесоха възгласи „Честито!“
Коментар направи и колегата му в парламента Мартин Димитров:
„За съжаление ГЕРБ и ДПС гласуваха предложението, ако един млад човек сега започва работа и не избере сам частен пенсионен фонд през първата година, да бъде пращан служебно в НОИ и да няма право никога вече на частен пенсионен фонд. Това наричат свобода на избора!“
Реакцията на червения Румен Гечев пък беше: 
„Ясно е, че имаме коалиция от буфосинхронисти, а диригентът е друг“.
Любопитен факт е, че депутатът от ДПС Делян Пеевски, който цял ден чинно стоя в парламента, напусна сградата веднага след като спорното решение, подкрепяно от Движението, беше прието. Работата на другите депутати обаче продължава.

COMMENTS

WORDPRESS: 0