Цацаров: До дни ще има обвиняем по аферата „Червеи“ – бивш служител на МВР, сега на ДАНС

До дни ще има повдигнати обвинения на бивш служител на МВР и сегашен на ДАНС по аферата "Червеи". Това каза днес главният прокурор Сотир Цацаров

До дни ще има повдигнати обвинения на бивш служител на МВР и сегашен на ДАНС по аферата „Червеи“. Това каза днес главният прокурор Сотир Цацаров във Велико Търново, предаде кореспондентът на БГНЕС. Вероятно има предвид Тодор Костадинов, който като шеф на вътрешната сигурност в МВР е поискал подслушванията по „Червеи“, а сега работи в ДАНС.
Преценката по делото срещу Октай Енимехмедов е на наблюдаващия прокурор от касационна прокуратура, коментира Цацаров и днешното решение на ВКП да не поддържа протеста на Софийска апелативна прокуратура по делото срещу нападателя на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.
Съдия Владимира Янева няма разработка, контрира Цацаров журналистически въпрос. На въпрос дали ще стане ясно в крайна сметка кой кого е подслушвал, Цацаров заяви: Много скоро време ще стане ясно това, което може да се установи със средствата на НПК. По-скоро трябва да стане ясно едно – не може да продължаваме да живеем в този, щях да кажа ченгеджийски сценарий, но не ми идва тази дума, каза Цацаров и уточни, че има предвид лошия смисъл на „ченгеджийски“ и не иска да обиди хората от системата на полицията. Сетете се колко време назад един сценарий върви постоянно – то не бяха „гномове“, то не бяха „галерии“, „лиани“, „таласъми“ и какво ли не още. Прави впечатление, че в подобните сценарии участват едни и същи лица, някои от които имат изява и на политическата сцена, коментира Сотир Цацаров.
Главният прокурор определи повтарящите се непрекъснато сценарии като помия, с която обществото се залива, за да бъде отклонявано вниманието от действителните проблеми.
По повод съдебната реформа, Цацаров каза, че тя е такава, каквато е прокламирана – добра, лоша, има някаква. Той припомни, че не веднъж е изразявал какво подкрепя и какво смята за неефективно по повод на съдебната реформа.
Цацаров се върна отново на темата за председателката на СГС: Нека не концентрираме нещата само и основно върху съдия Янева. Не я оневинявам, но в тази игра съдия Янева е огранът, който противозаконно, според нас, е разрешил специални разузнавателни средства. Само че някой преди това е създал разработка с изключително неверни документи. Този, който ще бъде обвинен – също, но той е лице от състава на МВР тогава, от състава на ДАНС – сега. Цацаров каза ще, че съдия Янева не е центърът на скандала по казуса „Червеи“. Запитан дали се чувства жертва на „таласъми“, главният прокурор отговори отрицателно. Така съм устроен, че независимо дали съм главен прокурор или не съм, не съм конспиративно настроен. Ако започна да мисля дали аз съм жертва на конспирация, сигурно няма да мога да спя, каза още Цацаров.

COMMENTS

WORDPRESS: 0