Бизнесмен остави верига магазини, стана поп, прави и продава кръстове

Проспериращ бизнесмен от град Елена заряза света на парите и сделките и се отдаде на вярата и религията. От няколко години отец Петър Коев прода

Проспериращ бизнесмен от град Елена заряза света на парите и сделките и се отдаде на вярата и религията. От няколко години отец Петър Коев продава на улична сергия в центъра на балканското градче саморъчно изработени дървени кръстове, икони и книги. Клиентите в градчето не са много, но мъжът като че ли изобщо не се вълнува от това. Със спортната фигура, внушителната си осанка и липсата на брада отец Петър Коев никак не се вписва в представите за традиционния български свещеник. Не могат да му бъдат дадени и навършените 60 години. Той е усмихнат и кипи от енергия и жизненост. Всеки ден отецът събира пред масата си връщащите се от училище деца, шегува се с тях и им дава листи и цветни моливи да рисуват на воля. А докато те стоят вглъбени над рисунките, мъжът ги наблюдава с един особено усмихнат, но и леко тъжен поглед. Внезапно отецът си поема дълбоко въздух и запява с пълно гърло българска народна песен. Чистият му глас се лее като бурни вълни над площада и кара минувачите да се спират и да се заслушват, затаили дъх. Мъжът обаче не се интересува от нищо. Той се е пренесъл в един друг свят, пее и се наслаждава на мелодията.
Отец Петър признава, че изобщо не се вписва в каноничния образ на български поп. „Църквата е не в сградата, а тук“, усмихва се той и сочи сърцето си. Признава, че не е завършил Духовната семинария, нито е учил народно пеене. Просто му идвало отвътре. През живота си е бил хижар, имал е добре развиващ се бизнес и верига магазини. Сега продава кръстчета и икони. За това какво се е случило с бизнеса му мъжът не иска да говори. Хората от Елена обаче разказват, че няколко тежки семейни трагедии обърнали из основи живота на бизнесмена. За кратък период от време той загубил най-близките в живота си. Съпругата му починала от рак, майка му загинала блъсната от автомобил пред очите му, а накрая загубил и невръстната си дъщеря. Това разтърсило коравия и борбен балканджия, който зарязал бизнеса и се обърнал към църквата и религията.

COMMENTS

WORDPRESS: 0