Променят Закона за гарантираните влогове

Промени в Закона за гарантиране на влоговете предвиждат при проблем на дадена банка, хората да имат достъп до депозитите си в рамките на 7 дни.

Промени в Закона за гарантиране на влоговете предвиждат при проблем на дадена банка, хората да имат достъп до депозитите си в рамките на 7 дни.
Проектът на новия закон и мотивите към него са публикувани на страницата на Министерството на финансите след предварително неформално съгласуване с ЕК, информират от пресцентъра на ведомството.
Въвеждат се и нов тип гарантирани влогове, като за тях сумата която е сигурна ще е 250 000 лева, но и гаранцията ще е временна.
Такива гаранции ще има за депозити свързани със специални събития.
Например, ако сме продали имот и сме депозирали парите в сметка която е специално описана като такава, то ще сме сигурни, че са ни гарантирани четвърт милион. Гаранцията ще важи 3 месеца.
Така страната ни спазва ангажимента към Брюксел да променим закона, така че да не се бави с месеци достъпът до влоговете. В противен случай рискуваме да бъдем санкционирани от ЕК.   
Съгласно чл. 11, ал.1 от Закона за нормативните актове, поради наличието на многобройни и важни промени, се предлага действащият Закон за гарантиране на влоговете в банките (ЗГВБ) да бъде отменен и да се приеме нов закон.
Проектът на нов ЗГВБ отстранява пропуските на действащия в момента закон и транспонира приетите в средата на тази година изменения в законодателството на ЕС в същата област.

COMMENTS

WORDPRESS: 0