Граждански организации искат една смяна в училищата

Може ли да се сложи край на стоенето до късно в училище? Граждански организации предлагат всички ученици да учат в една смяна. В момента там, къ

Може ли да се сложи край на стоенето до късно в училище? Граждански организации предлагат всички ученици да учат в една смяна. В момента там, където има повече ученици, смените са две. Тоест редуват се при смяната на срока. Обикновено малките и по-големите ученици учат по различно време, за да не си пречат.В столичното 119-о училище има 1400 ученици. В началото на тази учебна година то беше първенец и по прием на първокласници. Цели седем паралелки бяха запълнени. Именно в такива големи учебни заведения обаче ще е много трудно учениците да учат в една смяна заради липсата на място.
Според експерти ученето в една смяна създава проблеми.
Екип на Нова тв провери каква е ситуацията и в Монтана. Тук една сграда е събрала две основни училища. За да не си пречат учениците, те също са на смени. Редуват се обаче не на срок, а всеки месец. И тук децата учат до тъмно.
„Според мен трябва да учим всички заедно и да е сутрин, защото ако сме втора смяна, си губим времето повече, а и сме по-уморени“, споделят пред Нова тв ученици.
А според учителите, ако всички учат в една смяна, така ще остава повече време и за домашните, и за почивка.
„Вечер учат, на другия ден до обяд също, защото сутрин се изкушават да си поспят“, коментира Диляна Каменова, преподавател по математика.
За вносителите на закона от ГЕРБ идеята е добра, а обучението трябва да върви в тази посока.
„Аз смятам, че това не може да стане изведнъж, че ще се случва поетапно, защото всяко едно рязко въвеждане на подобно обучение може да доведе до редица стресове в системата“, пояснява Корнелия Маринова от ГЕРБ.

COMMENTS

WORDPRESS: 0