Сергей Станишев с писмо до Мартин Шулц, иска да му свали имунитета

Имунитетът ми е формална пречка за разглеждането на делото за изгубените документи. Това заявява председателят на ПЕС Сергей Станишев в писмо до

Имунитетът ми е формална пречка за разглеждането на делото за изгубените документи. Това заявява председателят на ПЕС Сергей Станишев в писмо до президента на Европейския парламент Мартин Шулц по повод искането на главния прокурор Сотир Цацаров за сваляне на имунитета му като член на ЕП.
Писмото на Станишев е публикувано във фейсбук.
Ето и цялото писмо:
„В близко време до Вас ще бъде адресирано искането на главния прокурор на Република България Сотир Цацаров за свалянето на имунитета ми като член на Европейския парламент.
Повече от четири години срещу мен се води разследване за „изгубени“ документи, започнато по чисто политически причини. Предстои произнасяне на съда, но имунитетът ми е формална пречка за разглеждането на делото. За мен е важно бързо да получа достъп до правосъдие и да изчистя името си.
Запознат съм с Правилника за дейността на Европейския парламент и, за съжаление, той не предвижда процедура, по която депутат да поиска имунитетът му да бъде свален. Правилникът на българското Народно събрание дава тази възможност и аз в два поредни мандата се възползвах от нея.
Моля за Вашето съдействие за бързо стартиране на предвидената в чл. 9 на Правилника за дейността на Европейския парламент процедура. Аз самият ще съдействам с всичко необходимо както на службите на Европейския парламент, така и на българските институции“, пише още в писмото си Сергей Станишев.

COMMENTS

WORDPRESS: 0