Шефът на ДАНС трябва да обяви колко бонуси е получил

Бонусите и допълнителните възнаграждения, които е получил шефът на ДАНС Владимир Писанчев, са обществена информация и трябва да бъдат обявени. Т

Бонусите и допълнителните възнаграждения, които е получил шефът на ДАНС Владимир Писанчев, са обществена информация и трябва да бъдат обявени. Това стана възможно, след като Административният съд – София-град, уважи жалба на „24 часа“ срещу отказ на Писанчев да съобщи бонусите си.
Информация за всички бонуси, изплащани на министри, техните заместници, членовете на политическите кабинети и шефовете на агенции, бе поискана от в. „24 часа“ от тогавашния премиер Пламен Орешарски през април 2014 г. С писмо от май 2014 г. обаче Писанчев единствен от всички началници на служби и ведомства отказа да предостави данни за взетите от него бонуси. В отказа си той се позова на това, че получените от него допълнителни доходи извън работната му заплата са лична информация.
Информацията за бонусите на шефа на ДАНС обаче трябва да бъде обявена, защото надделява общественият интерес, гласеше жалбата срещу отказа, подготвен от адвокат Кирил Терзийски от програма „Достъп до информация“. И според съда информацията за бонусите на Писанчев трябва да бъде публична.
Шефът на ДАНС има възможност да обжалва решението.

COMMENTS

WORDPRESS: 0