Европарламентът свали депутатския имунитет на Сергей Станишев

Днес в Страсбург Европейският парламент гласува свалянето на имунитета на българския евродепутат Сергей Станишев като част от ускорена процедура

Днес в Страсбург Европейският парламент гласува свалянето на имунитета на българския евродепутат Сергей Станишев като част от ускорена процедура, която беше приложена по изрично негово настояване, изпратено до членовете на Комисията по правни въпроси на ЕП.
На заседание на правната комисия в понеделник, Станишев информира колегите си, че в два последователни мандата като народен представител се е отказвал доброволно от имунитета си, за да бъде даден ход на делото. Той припомни, че Прокуратурата е отправила към него предложение за извънсъдебно споразумение и за плащане на административна глоба. Станишев обаче е отказал, тъй като държи да изчисти името си и българският съд да се произнесе по абсурдните обвинения срещу него.
В коментар за взетото решение, той заяви: „Поисках ускорена процедура, защото смятам, че не е редно Европейският парламент да става терен за развихряне на нашенски политически страсти. Със сигурност по този начин не допринасяме за авторитета на страната ни пред европейските институции. В България е добре известно, че делото срещу мен е политическо“.
Припомняме, че през 2009 година беше оказан силен политически натиск за стартиране на делото срещу тогавашния лидер на БСП Сергей Станишев. В изявление по това време министър-председателят Бойко Борисов заяви: „Прокурорите имат много работа – ако този път всички действащи лица, от създателите, до приносителите, през тези, при които е бил документът не си отидат по арестите и по затворите, нищо добро не очаква тази държава“.
През 2009 г. беше създадена и специална парламентарна комисия, известна като „анти-Станишев“, която в крайна сметка не успя да постигне политическите цели, за които беше създадена. „Като не успяха да намерят нищо друго, опряха до липсващи седем секретни документа. Те представляват около 0,2% от целия обем класифицирана информация, която минава през министър-председателя, и има категорични свидетелски показания, че са върнати от мен.“ – добави Станишев.
„Водеща политическа теза тогава беше колко пагубен за България е бил Станишев и управлението на тройната коалиция, които са нанесли фатални щети на страната във финансово и социално отношение. Времето обаче поставя всичко на мястото си. Всеки мислещ българин може да си направи изводите. Ако през 2005 г. държавният дълг беше 30% от БВП, в края на моя мандат той падна на 13%. Бяха създадени 360 000 нови работни места, рязко нараснаха заплатите и пенсиите. Това са „щетите“ от моето управление. Днес вече стана ясно, че четворната коалиция ще натовари българите с 16 млрд. лв. нов дълг и няма идея как да създаде нови работни места или да увеличи доходите“ – заяви още той.
„Вярвам, че българският съд ще се произнесе справедливо по тези абсурдни обвинения“, посочи в заключение Станишев.

COMMENTS

WORDPRESS: 0