Турската полиция атакува печатница, „Хюриет“ разпространявал карикатури на „Шарли ебдо“

Турската полиция днес е предприела акция срещу печатницата на "Джумхуриет", предаде „Хюриет". Вестникът разпространи 4 страници с подбрани карик

Турската полиция днес е предприела акция срещу печатницата на „Джумхуриет“, предаде „Хюриет“. Вестникът разпространи 4 страници с подбрани карикатури от новия брой на „Шарли ебдо“ в знак на солидарност с френското сатирично списание, при атаката срещу което загинаха 12 души, съобщи Би Ти Ви.
Преди това полицията предприе извънредни мерки за сигурност при подготовката за излизане на притурката с карикатурите. Патрулки пристигнаха в печатницата на вестника в Истанбул рано сутринта и спряха камионите, за да предотвратят разпространяването на броя от 14 януари.
Разпространението беше разрешено, след като прокуратурата се убеди, че карикатурите с пророка Мохамед не фигурират в приложението.
Въпреки решението на всекидневника да не бъдат публикувани най-противоречивите карикатури, полицията разшири мерките за сигурност в околностите на неговата редакция в централния истанбулски квартал Шашли. Служител на „Джумхуриет“ разказал пред „Хюриет“, че вестникът е получил стотици смъртоносни заплахи.
Въпреки официалните послания в подкрепа на жертвите, списанието беше мъмрено от много официални лица и коментатори за публикуването на карикатури от „Шарли ебдо“.

COMMENTS

WORDPRESS: 0