Възрастта за пенсия се замразява

Комисията по бюджет и финанси прие на второ четене Законопроекта за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2015 г., съобщи БГНЕС. Бю

Комисията по бюджет и финанси прие на второ четене Законопроекта за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2015 г., съобщи БГНЕС.

Бюджетът на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2015 година предвижда запазване на размерите и съотношенията на осигурителните вноски, както и участието на държавата във финансирането на фонд „Пенсии“. От 1 януари 2015 година се увеличава минималният осигурителен доход за земеделските производители и тютюнопроизводителите от 240 на 300 лева.
Увеличава се и максималният осигурителен доход за всички осигурени лица от 2400 на 2600 лева. От 1 януари 2015 година се увеличава осигурителният стаж за пенсиониране с 4 месеца, а възрастта за пенсиониране се замразява. От 1 юли 2015 г. се увеличава минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст от 154,50 лв. на 157,44 лв.
Вие предлагате замразяване на всички социални плащания, защото сте некадърни. Какво очаквате да ви ръкопляскаме на социалните замразявания, каза по време на дебатите Румен Гечев от БСП.
От своя страна Корнелия Нинова от БСП апелира да не се повишават стажът и възрастта с 4 месеца всяка година всяка година. Освен това тя обясни, че в България има много хора, които не могат да започнат работа, тъй като вече са възрастни, но и не могат да се пенсионират, тъй като не им достига години или стаж за пенсия. В тази връзка БСП прави предложение да се даде възможност на тази група от населението да може да се пенсионира по-рано, но за сметка на 0,4 % по-ниска пенсия за всеки недостигащ месец.
Депутатите приеха да има свободен избор относно това къде да се осигуряваме – в системата на НОИ или в частни пенсионни дружества.

COMMENTS

WORDPRESS: 0