Лишиха ромки от социални помощи, сключили бракове с чужденци

Седемнадесет ромки от кв. „Изток" на Кюстендил остават без помощи през новата 2015 година, тъй като се оказали омъжени за чужденци, най-вече от

Седемнадесет ромки от кв. „Изток“ на Кюстендил остават без помощи през новата 2015 година, тъй като се оказали омъжени за чужденци, най-вече от Пакистан, Сирия и Ирак. Това съобщиха от Общинската служба за социално подпомагане с директор Бойко Шопов, пише Struma.bg. Заради сключените граждански бракове тези жени ще бъдат лишени от социално подпомагане като самотни майки, допълниха от службата.Работещи там коментират, че обвързването най-често е фиктивно и става срещу определена сума пари, за сметка на която чужденците получават българско гражданство.
Само преди година в дома на Митко Стоянов в кв. „Изток“ на Кюстендил бяха задържани седем пакистанци на възраст от 20 до 40 години, дошли да си „купят“ булки. Чужденците „пазарували“ половинки срещу 10 000-12 000 евро, като само половината от парите били за младоженките, а останалите оставали при посредниците, разказаха тогава криминалисти от областния център. Въпреки многото „пакистански“ младоженци в ромския квартал на Кюстендил живеел само един гражданин на екзотичната дестинация, и то повече от година, издават живеещи в гетото.
Само за миналата 2014 година от 186 граждански брака, сключени в община Кюстендил, около 20 са между български граждани и чужденци, каза директорът на Обреден дом – Кюстендил Камелия Джиновска.
„Имаме смесени бракове между кюстендилки и граждани на Сърбия, Македония, Израел, Сирия и Пакистан, както и сватби на кюстендилци с македонки, рускини и украинки. Целта на чужденците е чрез граждански брака да придобият право да се движат свободно в ЕС“, казаха криминалисти от Кюстендил. Жителите на ромския квартал разказват, че алъш-веришът с булки за паспорт се вихри в гетото от 2-3 г.
„И в момента има поне 50-60 ромки от Кюстендил, които живеят в Кипър заедно с мъжете си пакистанци“, разказват в гетото. Запознати с търговията твърдят, че хората от Средния изток, които се установявали в Кипър, били обезпечени финансово, държали дюнерджийници, пицарии или други търговски обекти там. „Проблемът е, че нямат документи, заради което си имат и разправии с властите. Затова се осигурявали с българско гражданство чрез фиктивен брак, за да могат свободно да работят и живеят в Кипър“, обясняват в ромското гето на Кюстендил. Сред булките имало и такива с деца и семейства в квартала.
„Повечето жители на ромския квартал не сключват официални бракове. Правят сватби, играят хоро на площада, но не подписват. Просто си живеят на семейни начала, заради това далаверата била възможна“, разказват още в „Изток“. „Лесно ще ги познаете, през лятото се връщат с пари в джоба, тогава в квартал „Изток“ започва и градеж на нови къщи, а и търговията е по-оживена“.
„Поне 1/3 от живеещите преди години в кв. „Изток“ работят в чужбина, прибират се през лятото за по един месец и отново заминават“, признава и общественикът Стефан Лазаров, който дълги години е бил преподавател в местното ромско училище.

COMMENTS

WORDPRESS: 0