ДПС обяви за политически въпрос държавната помощ за КТБ

Коренно различни мнения за решаването на кризата с КТБ споделиха тази сутрин на влизане в парламента различни политици. "Оздравяването на КТБ ми

Коренно различни мнения за решаването на кризата с КТБ споделиха тази сутрин на влизане в парламента различни политици. „Оздравяването на КТБ минава задължително през държавна помощ и това е политически въпрос. Трябва да се реши дали държавата е готова да даде половината от тези 4 млрд. при условие, че един инвеститор вече е обещал и гарантирал, че останалите 2 милиарда ще бъдат покрити. Това е много важно решение и трябва да се обсъди в един по-широк формат“, каза пред журналисти Алиосман Имамов от ДПС.
„На всички стана ясно вчера, че оздравяването на банката минава задължително през държавна помощ и това е политически въпрос „, обясни още той.
„Трудно стават тези неща с решения, необходими са промени в законите, ако някой има някаква идея“, сподели пък председателят на БСП Михаил Миков, след като беше помолен да коментира решението на временната бюджетна комисия за оздравяване на Корпоративна търговска банка.
Не виждам как с решение и то на комисия, което няма особена правна сила могат да се променят законови разпоредби, обясни той.
На въпрос как ще коментира решението за КТБ от вчера и от къде ще дойдат 2 млрд. лева необходими за оздравяване на банката, ако приемем, че близо 2 млрд. ще бъдат поети от инвеститори, говорителят на БСП Атанас Мерджанов отговори: „До колкото ми е известно това е изявление на акционерите на банката. Те са изразили такова намерение . Следва управителния съвет на БНБ да провери какви са истинските възможности и на база на това заявление да се вземе съответното решение“.

COMMENTS

WORDPRESS: 0