Личните карти вече ще са с електронен подпис и чип

От началото на следващата година личните документи да съдържат електронен подпис и допълнителен чип за електронна идентификация, поиска вицепрем

От началото на следващата година личните документи да съдържат електронен подпис и допълнителен чип за електронна идентификация, поиска вицепремиерът Румяна Бъчварова. В петък Съветът по електронно управление трябва да избере конкретното техническо решение.
Идеята е на картата да има два чипа. Единият е електронният подпис, а вторият ще е с електронен номер, с който да се ползват административни услуги, без човек да разкрива самоличността си. С него ще може и да се гласува електронно, обясни Васил Величков, съветник на Бъчварова по електронното управление. Въвеждането на новите лични карти щяло да стане плавно с редовната подмяна на документите за самоличност на всеки 10 години. В края на първото правителство на ГЕРБ вече бе направен такъв пилотен проект, припомни Бъчварова.
Над 100 регистъра ще бъдат направени публични в интернет и ще могат да се ползват от гражданите и бизнеса, каза тя. Това е част от инициативата за открито управление на правителството.
63% от административните услуги всъщност представляват обмен на информация между ведомствата, а гражданите и бизнесът само служат като куриери, обяви още Бъчварова. Затова екипът ѝ ще предложи административните услуги да се организират по нов начин. Администрацията, която в момента е около 120 хил. души, няма да бъде съкращавана самоцелно, увери вицепремиерът.

COMMENTS

WORDPRESS: 0