Лютви Местан се закани да съди България в Страсбург заради майчиния език

Ще потърся правата си в Страсбург. Не защото не обичам родината си, а защото искам да я видя като родина на равноправни граждани. Това каза ли

Ще потърся правата си в Страсбург. Не защото не обичам родината си, а защото искам да я видя като родина на равноправни граждани.
Това каза лидерът на ДПС Лютви Местан от парламентарната трибуна в петък. Повод за изявлението му бяха глобите, които са му наложени за агитация на майчин език по време на предизборната кампания. Местан показа квитанция от 500 лв. от такава глоба.
„Държа в ръцете си квитанция за платена глоба от 500 лв. за изплатено наказателно постановление от Областния управител на Сливен от ГЕРБ, по сигнал на тогавашния народен представител Десислава Танева, а сега министър на земеделието. На 8-та година от членството в ЕС, председател на парламентарно представена политическа сила като пряко следствие на дискриминационни норми в изборния кодекс, е глобен, защото е упражнил най-естественото си човешко право – да говориш с избиратели и на майчин език“, заяви Местан.
Лидерът на ДПС посочи, че по време на последната кампания той и неговите колеги също са били глобени за говорене на майчин език. „Пловдивският областен управител ме е глобил със странните 687 лв. Първо, уважаеми колеги от БСП, тази квитанция е остатък от възродителния процес. Разликата е, че в онези години глобата бе 5 лв, а сега е от 500 до 2000″, каза от Местан.
Местан запита дали ДПС е в изолация или всички вкупом всички останали се изолират от ценностите, на които стъпва съвременната демокрация в Европейският съюз. „Риторически въпрос с много ясен отговор.
Не сме сами. На наша страна са международните договори, за това заявявам отговорно, че ще потърся правата си в Страсбург, както това ще направят и останалите ми колеги“, категоричен е Местан. Причина за това ще е желанието му да видят България като демократична родина на равноправни граждани.
Депутатът припомни, че дискриминационният текст в Изборния кодек е приет с много мил консенсус между всички парламентарни сили – ГЕРБ, БСП, Атака, сини и прочее, без една – ДПС. „Ние останахме сами, в изолация при отстояването на изконното човешко право – майчин език“, заяви лидерът на ДПС.
Лютви Местан се закани да се обърне към съда по правата на човека в Страсбург, ако бъде осъден в България заради агитация на майчин език в предизборната кампания, още през пролетта на миналата година.

COMMENTS

WORDPRESS: 0