Депутат от Реформаторски блок обвини Кунева в изнудване

Меглена Кунева изнудва Реформаторския блок и под заплахата от разцепление успява да прокара всяко свое решение и да принуди ДСБ да отстъпва непр

Меглена Кунева изнудва Реформаторския блок и под заплахата от разцепление успява да прокара всяко свое решение и да принуди ДСБ да отстъпва непрекъснато. Това заяви депутатът Гроздан Караджов, цитиран от „Преса“.
До скандалното признание се стигна след поредния сблъсък при реформаторите. Днес напрежението се нагнети до степен, че конфликтът се пренесе в кулоарите на парламента и се стигна до размяна на реплики между Караджов и Кунева.
Повод за скандала бе номинирането на Иван К. Иванов за зам.-председател на НС от квотата на Реформаторския блок. Името му се появи неочаквано днес, след като до балотаж достигнаха лидерът на БЗНС Николай Ненчев и бившият председател на 40-ото НС като депутат от НДСВ Борислав Великов.
Кандидат за поста е бил и лидерът на СДС Божидар Лукарски, но в неделя на заседание на парламентарната група той си направил отвод. За Великов настоявали Кунева и Лукарски, ДСБ и представителите на ГС били за Ненчев.
Тъй като никой не събрал две трети от гласовете, от лагера на Кунева изненадали колегите си с трети вариант – на клиничния психолог от Велико Търново Иван К. Иванов. При ултиматум „или той, или групата се разцепва“, тъмносините отстъпили безславно.
Против гласувал само Караджов, въздържал се Костадин Марков от СДС, останалите 21 били „за“. Двата лагера не се разбрали и кой ще изнесе встъпителната реч при откриване на НС, та се наложи двамата съпредседатели – Кунева и Кънев, да си поделят времето.
Реформаторите са разделени и по въпроса за участие в кабинета. Лидерите на ДБГ и СДС приемат условието на ГЕРБ и са готови да заемат министерски постове. Радан Кънев не е преосмислил позицията си и държи да остане в парламента. Тъмносините обвиняват партньорите си, че се договарят на тъмно с ГЕРБ за постове. Например за образователен министър е готвен Красимир Вълчев, който сега е главен секретар в МОМН, считан за кадър на Даниел Вълчев.

COMMENTS

WORDPRESS: 0