Съпругата на шефа на БЧК е била нападната, а колата й открадната

Съпругата на председателя на Българския Червен кръст (БЧК) д-р Христо Григоров е била нападната и насилствено извадена от собствената й кола сно

Съпругата на председателя на Българския Червен кръст (БЧК) д-р Христо Григоров е била нападната и насилствено извадена от собствената й кола снощи пред дома им, съобщи самият Григоров пред БНР. Автомобилът й е откраднат. Нападението над проф. д-р Елисавета Наумова е било извършено около 19:00 часа, в момента, когато, връщайки се от работа, тя се е опитала да прибере колата в гара.
В отворено писмо председателят на БЧК заявява: „Психическата травма и физическите контузии ще отшумят с времето. Но крещящите въпроси, които отдавна терзаят хората и възникват след всеки подобен инцидент, остават и ние като общество трябва и сме длъжни да си отговорим“.
Христо Григоров отправя пет въпроса в писмото си: „Кое кара тези млади хора да бъдат толкова арогантни, така безумно агресивни – липсата на работа, сериозните проблеми с битовото им оцеляване, невъзможността за реализация или чувството за ненаказуемост? Да убиваш, да режеш пенсионери с резачка, за да вземеш пенсиите им, да сваляш хората от колите, като заплашваш техния живот – не е демокрацията, която искахме да изградим. Не е и държавата на справедливостта, на реда, на сигурността и спокойствието, за която мечтаехме. Защо? Някои политически дейци с възторг отбелязаха 25 години от началото на демократизацията в България, но никой от тях не направи сериозен анализ в каква посока се развиваше България през тези 25 години – дали в посока на растеж и градивност или в посока на разрушаване – и в икономически и в духовен план, на потъпкване на изконни човешки морални и културни ценности и т.н. Какво се случва? Над 2,5 милиона българи напуснаха България през последните години, което е близо 1/3 от населението на страната ни. Социологическите проучвания продължават да бълват неприятната статистика за големия процент на завършващите /включително лекари/, които виждат изход в Терминал 2 и искат да напуснат България. В момента младите хора са по-малко от възрастните и вече не е останала нито една област, в която децата до 15 години да са повече от пенсионерите над 65 години. И големият въпрос е „ЗАЩО“?, пита председателят на БЧК.
„Ако ние не си отговорим максимално бързо на всички тези въпроси, управляващите, без значение кои са, скоро няма да има кого да управляват. Може би още не е съвсем късно?!“, заключва той в писмото си.

COMMENTS

WORDPRESS: 0