Кънев след разговор с Борисов: Спираме пенсионната реформа до разбирателство

Спират спорните промени в осигурителния модел. Пенсионната реформа преминава в режим на изчакване до постигането на коалиционно единство, съобщи

Спират спорните промени в осигурителния модел. Пенсионната реформа преминава в режим на изчакване до постигането на коалиционно единство, съобщи съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев чрез профила си във фейсбук
„Днес имах двучасов разговор с премиера Борисов по повод кризисната ситуация след петъчния парламентарен вот“, обяви Кънев. Реформаторите няколко пъти изразиха недоволството си от готвените промени, като не подкрепиха предложенията и в пленарна зала.
По думите на председателя на ДСБ той и премиерът са постигнали съгласие ГЕРБ и РБ да проведат „бързи вътрешнопартийни консултации в ГЕРБ и РБ“, а след това и поредица от експертни консултации по повод пенсионния модел.
„Добре е още преди Нова година или в началото до януари да стигнем до общо политическо решение на управляващите партии и мнозинството. Това решение ще гарантира сигурността на личните пенсионни спестявания… и стабилността на финансовата система, в т.ч на частните и публичните пенсионни фондове“, коментира Кънев.
„До приемането на общо политическо решение наредба по приложението на спорните текстове няма да бъде издавана и те няма да произведат правно действие“, подчертава той в социалната мрежа.
„По пътя на прекия политически диалог, ще вземем решенията за бъдещето на пенсионния модел и няма да допуснем влияние на ДПС върху политическата власт и финансовия сектор“, отбелязва още съпредседателят на реформаторите.
По-рано днес финансовият министър Владислав Горанов съобщи пред bTV, че парите за пенсии, прехвърлени от частен фонд в осигурителния институт, ще отиват в Сребърния фонд. Той беше създаден, за да осигури изплащането на пенсии, когато работещите станат много по-малко от пенсионерите. До момента са натрупани над 2 милиарда лева.

COMMENTS

WORDPRESS: 0