Колата на Сертов е в Гърция, преминала е ГКПП Кулата в петък, не се знае дали той е бил в автомобила

В петък вечер колата, която е била ползвана от бившия шеф на ДАНС Петко Сертов, е минала границата с Гърция. Това съобщи министърът на вътрешнит

В петък вечер колата, която е била ползвана от бившия шеф на ДАНС Петко Сертов, е минала границата с Гърция. Това съобщи министърът на вътрешните работи Веселин Вучков пред БТВ. Няма обаче категорични данни, че самият Сертов е шофирал сребристия “Опел Астра” на влизане в южната ни съседка. Вучков обясни, че информацията за преминаването на колата в Гърция е “с най-висока степен на сигурност”. Тя била потвърдена от три технически средства – камери, които я заснели. На клиповете обаче не се вижда ясно кой шофира колата, пише в. “Монитор”. Според Вучков много е важно да се разбере какви са мотивите на Сертов, но засега не може да се каже. Той увери, че разследващите си сътрудничат добре със съпругата на изчезналия бивш шеф на ДАНС. “Силно се надявам г-н Сертов да е жив и здрав”, каза още министърът.
Междувременно шефът на Гранична полиция Захарин Пенов също обясни, че нямат достатъчно данни, че Сертов се е намирал в опела. “Относно автомобила, който стана обект на публичното пространство, записите, с които разполагаме от граничните пунктове, в това число и от Гърция, са предадени на екип на Столичната дирекция на вътрешните работи, които провеждат съответни действия”, поясни Пенов. “Граничният контролно-пропускателен пункт Кулата – Промахон се намира на гръцка територия. няма изградено видеонаблюдение съобразно правилата в Република Гърция”, обясни още той. Според Пенов няма достатъчно данни, че Петко Сертов е преминал българо-гръцката граница. “Не бихме могли да очакваме от един граничен полицай да запомни лицата на всички преминаващи”, допълни Захари Пенов.
Преди дни българските власти изпратиха питане до Гърция дали Сертов е бил засичан на камери на тяхното видеонаблюдение или дали случайно е приет в гръцка болница. Отговор до вчера обаче не е получен. Според неофициална информация камера на Агенция “Пътна инфраструктура” е засякла колата, с която последно беше видян да се придвижва Сертов край зеленчуковата борса на Петрич в село Кърналово. Проверка на записа е показала, че сребристият “Опел Астра” с номер СА 2987 РМ е сниман покрай града в 18,30 часа на 5 декември. От 15,30 часа на същия ден Сертов се води в неизвестност. След това полицаите са проследили маршрута на колата и са установили, че тя се е движила в посока ГКПП Кулата. На самия граничен пункт специалистите проверили всички записи на камери от този ден и видели, че автомобилът на Сертов наистина преминава границата с Гърция. От видеото обаче не става ясно дали ексразузнавач №1 е бил в колата. Това няма как да се установи и от документацията на граничарите, тъй като излизането към Гърция, която е страна – членка на ЕС, не се регистрира, а пътуващият показва само документ за самоличност. Не е задължително и постовите на гръцката граница да са вписали Сертов в регистрите си, ако е влязъл при тях.
Служителка на Националния парк-музей Самуилова крепост край Петрич е забелязала Петко Сертов като посетител в парка. Това станало миналата събота, ден след изчезването му, съобщи вчера “24 часа”. Жената обаче не е сигурна на 100 процента, че мъжът, когото е видяла, наистина е Сертов. Маркова описва човека, когото оприличава на бившия шеф на ДАНС, като мъж с шапка, очила и костюм. Той се движел с придружител на възраст над средната. Двамата доста време разглеждали парка и си тръгнали. Като минали отново покрай касата, помахали. Едва когато в неделя по медиите се появили снимки на Петко Сертов и съобщения, че се издирва, тя се сетила, че това е човекът, когото е видяла. Проверка на камерите в крепостта обаче не успяла да докаже версията на жената, тъй като се оказало, че записите от въпросния ден не се пазят.

COMMENTS

WORDPRESS: 0