Радан Кънев: Най-добрите крадци в държавата са много образовани хора

Не кражбата на тефтерчето на Златанов трябва да бъде причина за съдебна реформа, а кражбите в държавата изобщо. Няма ли МВР, няма ли ДАНС, няма

Не кражбата на тефтерчето на Златанов трябва да бъде причина за съдебна реформа, а кражбите в държавата изобщо. Няма ли МВР, няма ли ДАНС, няма как да се решат тези сериозни проблеми. Поводът за реформа е, че българските граждани поискаха една промяна, в основата на която е правителство, изградено на базата на компромис. Това заяви в „Лице в лице“ Радан Кънев от Реформаторския блок.
Според него реформата в съдебната система е подкрепяна от голямо мнозинство в парламента. Кънев заяви, че моделът на срастване на икономическата с политическата власт под чадъра на съдебната власт, води до все по-лоши и лоши продукти.
 „Всеки политик влиза да се бори с тези модели. Но да не би някой да казва, че няма да уволнява некадърните и корумпираните. Но какво става всъщност? Идентифицираш крадливите и те продължават да крадат за теб – споделено. Естествено е – Реформаторският блок да бъде изправен пред изкушението да постъпи като всички останали. Ние сме изправени пред големи рискове. Твърде бързо цопнахме в дълбокото. Рискуваме да натискаме например училищните директори как да гласуват. Не е тайна, че училищата се използват за политически натиск от дълго време. Същото е и в системата на здравеопазването. Те са и политически, и корупционни мрежи“, заяви Радан Кънев.
 Той допълни, че „моментът на изкушението“ е много силен. „Веднъж влезеш ли в тази игра, ставаш част от нея. Не е тайна, че най-добрите крадци в тази държава са много образовани хора“, каза Кънев и допълни: „Публичното говорене за тези неща е най-добрата защита. Укриването е просто тласък към „Приказка за стълбата“. Аз, ако стана свидетел на такива неща, няма да мълча за тях. Гарантирам ви!“.

COMMENTS

WORDPRESS: 0