Избраха Ивайло Петев за национален селекционер

Ивайло Петев бе утвърден за селекционер на националния ни отбор, като шефовете на БФС му поставиха трудната задача да ни класира за финалите на

Ивайло Петев бе утвърден за селекционер на националния ни отбор, като шефовете на БФС му поставиха трудната задача да ни класира за финалите на европейското първенство във Франция през 2016 г. След изиграването на четири от десетте мача България заема четвърто място в група Н. Тимът изостава с четири точки от Норвегия и пет от Хърватия и Италия.
Наследникът на Любослав Пенев подписа договор за три години, считано от 1 януари.
Изпълкомът гласува вчера единодушно за назначението на 39-годишния специалист. Бившият треньор на „Лудогорец“ и кипърския АЕЛ е предложен от отговорника за националните отбори Йордан Лечков.
„Взехме единодушно решение относно назначението на Ивайло Петев. После да няма спекулации. Минималното, което искаме от него, е да имаме облик. Поне да скочим, да се сръгаме с Италия“, заяви вицепрезидентът на съюза Лечков.
На въпрос кои са били другите варианти за селекционер, Лечков отговори така: „Много гаджета са ми предлагали, но аз си избрах това, което харесвам. Сега сериозно – има ли значение кои са били, кои са отпаднали. Всички знаем какво е състоянието на българския футбол, всички сме виновни. Ако искате виновник, ето аз съм виновен“.
„Докато има теоретична възможност, задачата винаги е класиране. Иначе Петев трябва да изгради нов стил, нови лица, нов подбор“, заяви президентът на БФС Борислав Михайлов.
Целта за класиране на европейското беше обявена и от члена на изпълкома Кирил Домусчиев, след като приключи заседанието. „Има още много мачове. Аз никога не съм се месил в работата на националните отбори“, заяви собственикът на „Лудогорец“.
Самият Петев също изрази оптимизъм, че България може да хване последния влак за Евро 2016. „Ще направим всичко възможно с моя екип да измъкнем максимума от точки в тези квалификации. Ще опитаме да изградим стил на игра, който да радва всички привърженици на футбола. И в близко бъдеще отново да участваме на голямо първенство“, обеща новият селекционер. На въпрос на кои отбори е отказал, селекционерът заяви: „Няма да споменавам кои са те. Имаше доста сериозни оферти. Предизвикателството е доста голямо, това е чест и гордост за мен. Смятам, че съм избрал най-доброто, така че се хвърлям в дълбоката вода.“
В неговия щаб влизат като помощник-треньор Алекси Желязков, като треньор на вратарите Любомир Шейтанов и като кондиционен треньор Роко Перота, с когото работеха заедно в Кипър.

COMMENTS

WORDPRESS: 0