Лавина затри трима скиори, хижар ги е предупреждавал да не тръгват към необработени терени

Трима туристи са били връхлетени от лавина на хижа „Яворов" под Разлог по-рано днес, са издъхнали под снежната маса. Телата им са били извадени

Трима туристи са били връхлетени от лавина на хижа „Яворов“ под Разлог по-рано днес, са издъхнали под снежната маса. Телата им са били извадени от приятелите им. Загиналите
са на 29, 34 и 38 години, съобщават от полицията.

Тримата младежи са били екстремни скиори. Те са посещавали хижа „Яворов“ край Разлог поне два пъти годишно. Обичали да карат на необработени терени. Това разкри пред Блиц хижарят от „Яворов“. „Пристигнаха при нас в петък. Снощи ги видях за последно. Лично аз вчера ги предупреждавах да не тръгват. Те не са случайни туристи, бяха много подготвени. Това са хора планинари“, разкрива хижарят.
Когато се видял за последно с тях, те тъкмо се подготвяли да излизат навън. Спуснали се по улея и се прибрали да вечерят в хижата. Мъжът ги предупредил на другия ден да не излизат, защото времето е много лошо и се чакат лавини.
„Питах едно от моите момчета, които са горе на хижата – защо ги е пуснал да излязат, но те са млади, можеш ли да ги спреш“, ядосва се хижарят от „Яворов“.
Той разкрива, че трагедията е могла да бъде много по-голяма, защото с тримата младежи били затрупани още две момчета и две момичета. Те обаче имали в раницата си устройства, които подавали сигнали при лавина.
„Иначе щяхме да ги открием мъртви след два дни. Спасителите още не са стигнали до тях, тръгнаха сега, защото е непроходимо“, признава хижарят.

COMMENTS

WORDPRESS: 0