Местан: На колене да ни молят, няма да получат нашата подкрепа

Понеже не става въпрос за еднопартийно правителство на г-н Борисов, не става въпрос дори за ясно двупартийно европейско правителство на мнозинст

Понеже не става въпрос за еднопартийно правителство на г-н Борисов, не става въпрос дори за ясно двупартийно европейско правителство на мнозинството с участието на Реформаторския блок, а за четирипартийна коалиция, която ще управлява страната с участието на Патриотичния фронт, точно заради участието на този субект, точно заради падналите морално-политически маски, на свой ред казвам не да ни молят да не ги подкрепяме, а обратно – дори на колене да ни молят, няма да получат нашата подкрепа. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан пред журналисти в парламента на въпрос дали е трябвало Бойко Борисов публично да призовава ДПС да гласува против този кабинет.
„Ние ще бъдем явна, категорична опозиция на този сговор, който в името на властта не направи компромис, а влезе в съглашение с антиевропейски, антинатовски сили“, заяви Местан.
Той посочи, че избирателят не е задължил никого да образува коалиция между първата, четвъртата, петата и осмата политическа сила. „Не видях такъв императив във вота на избирателя, затова проблемът на коалицията, която се задава не е в това, че ще ни управлява коалиция. Проблемът е в съдържанието й, тя е проблематична“, посочи Лютви Местан и добави, че съдържателния аспект на коалицията представя този аритметически сбор като антиевропейски сговор. „Това ще бъде лош ден“, коментира Местан.
Във връзка с молбата на Борисов да гласува против този кабинет, Местан коментира, че неговият прочит отразява притеснение от страна на лидера на ГЕРБ, че двете партии са в нелегален съюз. „Това, разбира се, не е така и може би с тази молба г-н Борисов иска да разсее тези съмнения“, каза още Лютви Местан.
Съюзът с ПФ проявява една самоцелна жажда за власт, в името на която дясното влиза в съюз с националпопулизма. „Зад свалената морално-политическа маска, тук визирам РБ, ние виждаме една широко разтворена паст за много власт, която на този етап успя да изгълта 7 министерства при 23-ма народни представители“, посочи Местан.
Лидерът на ДПС запита как на този фон звучи тезата за преяждане с власт на Движението за права и свободи, които с 36 народни представители, са имали трима министри в предишния кабинет. „Те с 23-ма вече имат 7 министри, колкото са партиите. Ако бяха влезли девет партии в коалиция, вероятно щяха да вземат и девет министри от г-н Борисов“, заяви Местан.

COMMENTS

WORDPRESS: 0