Нов външен дълг до началото на март

Кабинетът планира до началото на март да пусне нова емисия външен дълг, научи „Преса" от източници от финансовото министерство. В плановете на с

Кабинетът планира до началото на март да пусне нова емисия външен дълг, научи „Преса“ от източници от финансовото министерство. В плановете на страната е до края на годината от международните пазари да бъдат изтеглени 6,9 млрд. лв., а заедно с вътрешните емисии сумата да набъбне до 8,1 млрд. лв.
Излизането на международната сцена през тази година ще е на два пъти. За това съобщи и финансовият министър Владислав Горанов в началото на годината. Сега обаче е ясно, че плановете са първата емисия да бъде през предстоящите три-четири седмици. Финансовото министерство обаче все още крие сумата, която ще потърси от външните пазари, за да запази елемента на изненада. Очакванията са поне половината от планираните 6,9 млрд. лв. да бъде изтеглена сега. Остатъкът ще бъде пласиран през втората половина на годината.
В края на ноември м.г. кабинетът изтегли 3 млрд. лв. от четири банки, като в шестмесечен срок парите трябва да бъдат възстановени. Именно заради това ще се поеме и част от новия дълг, който ще бъде изтеглен сега. Пари ще са необходими и за бюджетния дефицит, който се планира да бъде близо 2,5 млрд. лв.
В събота рейтинговата агенция „Мудис“ оцени плановете за теглене на дълг на правителството с Ваа2 и стабилна перспектива, като така потвърди и рейтинга на държавата. Очакванията на експертите са с тази оценка България да вземе парите при ниска лихва.

COMMENTS

WORDPRESS: 0