Симеон Сакскобурготски припадна до патриарх Неофит

Симеон Сакскобургготски се свлече в края на патриаршеската литургия в манастира "Св.св. Кирик и Юлита" над Асеновград. Бившият премиер пребледня

Симеон Сакскобургготски се свлече в края на патриаршеската литургия в манастира „Св.св. Кирик и Юлита“ над Асеновград. Бившият премиер пребледня като платно, олюля се и аха да падне, няколко миряни го хванаха за ръцете. После го изведоха от препълнения храм „Св. Петка“. Депутатът от ГЕРБ Здравко Димитров и шефът на областната полиция Пламен Узунов го придържаха. Симеон една пристъпяше. Той бе отведен в манастирските покои, където му оказаха медицинска помощ.
В продължение на три часа бившият премиер стоя прав на съборната архиерейска литургия, отслужена от патриарх Неофит. На нея присъства и почти целият Свети синод. Кобургготски дори прочете молитвата „Отче наш“. В храма не можеше да се диша. В края на службата думата взе пловдивският митрополит Николай.
„Тук е Негово величество царят на българите Симеон Втори. Вашето присъствие е знак, че симфонията между църквата и държавата е жива. Когато царят на българите е тук, това означава, че и държавата присъства. Вие направихте много за Българската православна църква и с присъствието си давате пример на всички останали, които в момента са натоварени с отговорността да управляват българския народ. Уверявам ви, Ваше величество, че църквата разбира статута на царя. Вие също го разбирате за разлика от други. И ние непрекъснато се молим за вас“, изрече Николай. След тези думи Сакскобургготски му прилоша и се олюля.
Настана лека суматоха, докато го изведат на въздух отвън. „Прилоша му от вълнение, след като дядо Николай толкова много го похвали“, коментираха свещеници.
Съборната архиерейска литургия започна точно в 9 часа. По целия път от Асеновград до върха, където се намира манастирът „Св.св. Кирик и Юлита“, имаше транспаранти с надпис „Добре дошъл, Светейший Владико!“. Стотици миряни, докарани с автобуси от цялата страна и близката околия, изпълниха комплекса, в който митрополит Николай влезе на 11 септември т.г. До тогава базата се стопанисваше от Съюза на архитектите. Делото във Върховния касационен съд не е приключило и спорът за собствеността не е решен окончателно. Въпреки това комплексът е вече действащ манастир.
Лъскави лимузини и джипове с еднакви номера бяха допуснати до самия манастир. Колите на простосмъртните миряни бяха отбивани на половин километър от манастира. Хората оставяха возилата си на поляната и катериха пеша половинкилометровото разстояние. С черен джип „Мерцедес GL“ пристигна бизнесменът Петър Манджуков, провъзгласен за архонт от дядо Николай. С него бе и депутатът от ГЕРБ Здравко Димитров.
„Тук сме да отбележим възвръщането на тази света обител в църковното лоно и да я възкресим отново“, отбеляза патриарх Неофит. Той отбеляза, че в последните години Бог давал знаци. Единият от тях бил придобиването на храма „Св. Александър Невски“ от Светия синод. Другият бил с манастира „Св. св. Кирик и Юлита“. „Когато всички, като епископат, действаме задружно, целта се постига. Радостно е, когато виждаме, че светските власти разбират колко е важно да се отдаде Божието Богу“, каза Негово светейшиство.
За разлика от него митрополит Николай дръпна остра реч. Той разказа, че щом възглавил Пловдивската митрополия посетил „Св. св. Кирик и Юлита“, който бил предоставен на архитектите с решение на ОК на БКП. „Вместо творчески дом, това свято място бе превърнато в дом на мерзост и запустение. Когато видях как е поругано, дадох обет пред Бога, че няма да пожаля сили този комплекс отново да стане манастир“, заяви той. Дядо Николай каза, че доскоро тук е било вертеп.
„Убедихме се, че българските съдии, които често са обвинявани, в голямото си мнозинство са честни и справедливи“, изчетка той магистратите. Той предупреди, че всеки, който превръща църковни имоти в туристически обекти, ще претърпи провал. „Само с груба сила Злото може да отнеме вече този манастир. Нека видим на каква сума биха оценили вярата в България. Ще им бъде платено по справедливост, отсече владиката.
Два казана с фасул и два с рибена чорба бяха раздадени на миряните. За митрополитите и патриарх Неофит сервираха риба на скара, картоф, пълнен с боб, ориз със зеленчуци, зелеви сарми със сини сливи и постна баклава.

COMMENTS

WORDPRESS: 0