Приеха актуализацията на бюджета на НЗОК

Временната комисия по бюджет и финанси прие актуализацията на бюджета на НЗОК. 15 от членовете на комисията, гласуваха „за", 4-ма се въздържаха

Временната комисия по бюджет и финанси прие актуализацията на бюджета на НЗОК. 15 от членовете на комисията, гласуваха „за“, 4-ма се въздържаха (трима от БСП и един от „Атака“) и никой не беше против. „Със законопроекта за изменение и допълнение на Закона за бюджета на НЗОК за 2014 г. се осигуряват допълнително средства в размер на 100 млн. лв.“, заяви министърът на здравеопазването Петър Москов.
Според него тази сума ще гарантира финансовата стабилност на системата до края на годината и сигурност в осигуряване на лечението на пациентите. От тях 25 млн. лв. ще бъдат за здравноосигурителни плащания, здравноосигурителни продукти за домашно лечение и диетични храни за специализирани медицински цели.
За здравноосигурителни плащания за медицински изделия, прилагани в болничната медицинска помощ, са предвидени 10 млн. лв.15 млн. лв. ще отидат за лекарствена терапия при злокачествени образувания. Най-много пък ще отидат за здравноосигурителни плащания за болнична медицинска помощ – 50 млн. лв.
Здравният министър гарантира, че за стабилност на системата до следващата година ще бъдат предприети поредица от мерки, по които вече екипът на министерството работил. Част от тях ще могат да дадат ефект още в бюджета за следващата година, поясни Москов, цитиран от БГНЕС. Председателят на НЗОК д-р Румяна Тодорова заяви, че в предния парламент касата поиска актуализация от 328 млн. лева, с които да компенсира дефицита, а са били гласувани 225 мн. лева. Тези 100 млн. лева, които остават, ще бъдат абсолютно достатъчни, за да бъде компенсиран дефицитът, смята тя. Според Тодорова тази сума ще бъде абсолютно достатъчна, за да се покрият всички разходи в системата, както и всички надлимитни дейности, като по този начин Касата ще завърши без дефицит за следващата година. Тя уточни, че тези пари около 67 млн. лева са покриване на дефицит от 2013-та година.
Ние също предприемаме редица мерки както по отношение на контрола, така и по отношение на някои нормативни промени. Надяваме се в следващата година мерките, за които пише касата, да се случат и да се овладее това непрекъснато нарастване на хоспитализациите, възникване на новите лечебни заведения, разрастването на дейността на вече съществуващите лечебни заведения, каза Тодорова.

По думите ѝ НЗОК няма да се справи сама в борбата с установяване на определени мерки. Ако продължаваме да търсим решения на проблема в края на веригата, когато се стигне до плащане, ефект няма да има. Нямаме решен въпроса докога ще се разраства броят на лечебните заведения в България, коментира председателят на НЗОК. Тя запита ще има ли здравна карта, която да чертае необходимост от лечебни заведения, както и синхронизиране на законите – Законите за здравното осигуряване и за публичните финанси.

COMMENTS

WORDPRESS: 0