Кмет на сливенско село е убил човек с колата си пиян, вкарват го в затвора

Апелативен съд Бургас потвърди ефективната присъда на Атанас Гурков - 3 години и 4 месеца лишаване от свобода при първоначален общ режим и лишав

Апелативен съд Бургас потвърди ефективната присъда на Атанас Гурков – 3 години и 4 месеца лишаване от свобода при първоначален общ режим и лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от 5 години. Гурков е кмет на с. Ковачите, община Сливен.
Той е признат за виновен в това, че точно преди година – на 17 декември в землището на Сливен, по главен път ІІ-66 с колата си – ауди, шофирайки в пияно сътояние и с превишена скорост – 94 км/ч, е предизвикал катастрофа и е причинил смъртта на друг водач. Дрегерът е показал концентрация на алкохол 2,06 промила.
Първата инстанция е разгледала делото по реда на съкратеното съдебно следствие, след като подсъдимият е признал изцяло фактите, изложени в обвинителния акт.
Апелативен съд Бургас споделя изцяло изводите, че в резултат на алкохолно опиянение и забавени реакции на подсъдимия, както и поради движението му с превишена скорост, той е загубил контрол над управлявания от него автомобил, не е възприел правилно намиращия се пред него „Фолксваген“, което е довело до произшествието, се казва в съдебното решение.
Наказанието му е определено при превес на смекчаващите вината обстоятелства в пределите на минималния, предвиден в закона размер и го е лишил от право да управлява моторно превозно средство за минималния допустим в закона срок.
Съдиите са категорични, че жалбата на Гурков срещу присъдата на Сливенския окръжен съд е неоснователна. Като неоснователно е преценено и оплакването на Гурков за допуснати съществени процесуални нарушения.
Кметът трябва да заплати и разноските по делото. Решението може да се обжалва или протестира през ВКС.

COMMENTS

WORDPRESS: 0