Убиецът на Вероника опитал да тегли пари от картата й още в нощта на убийството

Убиецът на Вероника опитал да тегли пари от дебитната й карта още в нощта на убийството. Това съобщи във Велико Търново главният секретар на МВР

Убиецът на Вероника опитал да тегли пари от дебитната й карта още в нощта на убийството. Това съобщи във Велико Търново главният секретар на МВР Светлозар Лазаров, който пристигна специално, за да разясни детайли около престъплението и хода на разследването. Информация за опита да бъде използвана картата на жертвата обаче е предоставена на полицията едва на 5 март, поради процедурите на банковата тайна. Светкавично органите на реда са предприели действия по разкриването и залавянето на извършителя. Прегледани са записи от охранителни камери, чрез които е бил засечен човекът, опитал да тегли пари от картата. Още същата нощ е бил претърсен дома на брат му в Горна Оряховица, при когото в онзи момент е пребивавал убиецът. Иззети били всички веществени доказателства, имащи отношение към престъплението.
23-годишната Вероника е убита между 19 и 19.30 часа на 28 февруари и реално сигналът за изчезването на момичето е подаден, след като то вече е било мъртво. Престъплението не е планирано предварително. Убиецът Илиян Здравков забелязал жертвата и решил да я ограби. В чантата на Вероника в онзи момент е имало 25 лева. Мъжът я нападнал на 15 метра вляво от моста край великотърновската жп гара. Умъртвил я е с брадва, с която я е удрял в главата. Заключението на патолозите е, че смъртта е настъпила вследствие на черепно-мозъчна травма. Илиян изхвърлил тялото в реката, за да прикрие следите, а торбата, в която се намирало оръжието, заедно с вещи на момичето, понесъл със себе си. Качил се на влак за Горна Оряховица, където неуспешно опитал да изтегли пари от картата с произволно набрани цифри, а торбата с уликите изхвърлил в реката край село Първомайци. Извергът, посякъл крехката студентка е направил пълни самопризнания и дори съжалявал за стореното, съобщи главният секретар на МВР днес. Убиецът е оказал пълно съдействие на полицията. Нямал е съучастник. Срещу него е повдигнато обвинение за грабеж, придружен с убийство. В понеделник прокуратурата ще поиска от съда да го остави за постоянно в ареста.
40-годишният Илиян Красимиров Здравков е рецидивист с 6 присъди – за грабежи и за опит за убийство. Престъпната му дейност започнала още през 1993, когато за първи път влязъл зад решетките – в Белене. Той успял да избяга от там, но бил заловен, поради което присъдата му била увеличена с 3 години.
На 25 февруари Илиян Красимиров Здравков е бил обявен за издирване по влязла в сила присъда, издадена от съда в Казанлък, според която отново е трябвало да влезе в затвора.
Здравков живее със семейството си в Мъглиж, но по постоянен адрес се води жител на община Полски Тръмбеш. В постройката край горнооряховските краварници живее брат му, на когото убиецът гостувал. В деня на убийството пристигнал във Велико Търново, за да си търси работа по строежите.

COMMENTS

WORDPRESS: 0