Българските моряци от кораба „Царевна“ се прибраха у дома

Българските моряци от кораба „Царевна“ се прибраха у дома

15-те български моряци от кораба „Царевна“ вече стъпиха на българска земя. Преди минути самолетът с 14 българи и един украинец на борда, завършил Воен

15-те български моряци от кораба „Царевна“ вече стъпиха на българска земя. Преди минути самолетът с 14 българи и един украинец на борда, завършил Военноморското училище в България, кацна на летище „Варна“.
Корабът „Царевна“ е блокиран на пристанището в Мариупол от 24 февруари. На 13 март моряците изявяват желание да бъдат евакуирани. Държавата предприема специална операция за извеждане на блокираните българи. Моряците сами предприемат стъпки да слязат от „Царевна“. После са поети от военни от руска страна. Първоначално са били настанени в хотел в Донецк, по-късно са прехвърлени в Ростов на Дон, а след това в Сочи.
На борда на кораба, по тяхно желание, остават капитанът на плавателния съд и още четирима моряци. Те са поискали да бъдат изведени при осигуряване на син коридор. Имат провизии и вода за месец.
„Добрата новина за България е, че нашите моряци са на родна земя. Сега те са с близките и роднините си“, заяви премиерът Кирил Петков.
В пристанището край Одеса е блокиран и българският кораб „Рожен“. Желаещите да слязат от него шестима души са в България отдавна. На борда са останали капитанът и няколко моряци. Те очакват да бъде осигурен син коридор, за да се приберат с кораба.
Кадър: bTV

COMMENTS

WORDPRESS: 0