Арестуваха цяла секционна комисия в село Малорад

Арестуваха цяла секционна комисия в село Малорад

Цялата секционна избирателна комисия във врачанското село Малорад е арестувана. Това се случва часове след избухването на невиждания скандал със злоуп

Цялата секционна избирателна комисия във врачанското село Малорад е арестувана. Това се случва часове след избухването на невиждания скандал със злоупотреба в изборния ден, съобщава BulNews.
Моника Йорданова и останалите са отведени в ареста в Бяла Слатина, а един от тях е докаран във Враца. По неофициална информация той е изпял цялата организация около документираната манипулация на бюлетините.

По повод това досъдебно производство утре сутринта прокуратурата във Враца дава извънредна пресконференция.
По-рано вчера Националният щаб на коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) подаде сигнал до Районна прокуратура-Враца и Областната дирекция на МВР-Враца срещу членовете на секционна комисия 060500005 за злоупотреби в изборния ден от пета секция в Малорад, в община Борован.
Сигналът е заради това, че председателят на комисията, част от квотата на ПП-ДБ в комисията, Моника Йорданова е заснета да подправя бюлетини.
От щаба на коалиция ПП-ДБ уточняват, че нямат издигнат кандидат там и са предприели незабавни мерки по отстраняването на своя представител.
БЛИЦ припомня, че скандалът гръмна след популяризирането на запис от онлайн преброяването след края на изборния ден, в което членовете на СИК отбелязват преференции за кандидати за общински съветници от селото.
Видеозаписът от преброяването на бюлетини в пета секция във врачанското село Малорад се е излъчвал в реално време.
Около 23.00 часа комисията се уговорила да допълнят част от бюлетините за преференции на хора от общинските листи от различни партии, които са от селото. За да са сигурни, че никой няма да ги види, решили да заключат врата на секцията и гласуването започнало.
Председателят Моника Йорданова отбелязва смело в полето за преференции за общински съветници, за да подкрепят Мартин Диловски от БСП и Цено Цоловски от „Възраждане“.
Какво обаче се случи след преброяването на бюлетините в тази секция?
Става ясно, че въпреки подарените преференции, въпросният Мартин не е успял да влезе в Общинския съвет на Борован. Влязъл е, обаче, човекът, който дава идеята за поправката на протоколите и който стана известен като „чичо Цено“.
Зорница Спасова, зам.-председател на СИК в с. Малорад коментира пред БНТ случилото се така:
– Нямаме никакво обяснение.
– А вие чувствате ли се виновни?
– Не, кво да се чувствам виновна? Нищо не съм направила, та да се чувствам виновна.
– Ама всички сте участвали затваряли сте, заключвали сте вратата….
Моника Йорданова – председасел на СИК в с. Малорад:
– Ами, какво да Ви кажа – грешка.
– Накара ли ви някой?
– Не искам да коментирам.
– Ама това се води престъпление?
– Знам.
– А колко бюлетини успяхте да подправите?
– Не искам въобще да коментирам нищо!

Борислава Стойкова – секретар на СИК в с. Малорад:

– Борислава, може ли да Ви попитаме нещо и вие сте били член на СИК, кажете ни моля ви…
– От моя страна реално нередни неща не съм видяла .
– Ама защо на клипа всички са видели, а вие не?
– Аз съм секретарят, който пише протокола. Ако намерите нередност в протокола, тогава ме търсете.
– Вие сте до председателя на СИК и сте видели всичко…
Днес се покриха и кандидатите за съветници, за които са манипулирани резултатите от вота. А хората в селото са потресени и настояват нарушителите да бъдат наказани.
„Пита комисията „Съгласни ли сте да помогнем на Мартин и на чичо Цено да станат съветници?“ и тия всичките се съгласяват и тя почва да такова. Това е за прокурор! Това се ядосвам – нали в тая комисия има от всички партии хора. Тия се пишат само за парите, душа, нищо друго! Ама тая не е ли знаела, че я снима камерата, не знам“, казва Пенка Каменова, жител на с. Малорад.
„Ми тия хора направо трябва да се осъдят, те нямат акъл в главата, първо. Е може ли да има камери и те да правят тия работи. Може би ще касират изборите, да има нови избори те това ще стане“, казва Найчо Найденов, жител на с. Малорад.
Новият кмет на селото, който спечели втори мандат, заяви, че няколко пъти е ходил до пета секция и е била заключена.
„Това са честни избори. Нали видяхте как се случват нещата в село Малорад и в цялата община Борован. Г-н Цено Цоловски, за който му драскаха преференциите, беше в секцията. Аз бях в шеста и ходих до пета секция десетина пъти, те постоянно я заключваха пета и аз чуках, за да ми отворят, щото аз имам право да влизам“, казва Иво Иванов, кмет на с. Малорад.
ОИК в Борован е сезирала прокуратурата и тече разследване. Вече са разпитани свидетели и членове на СИК и ОИК Борован, предстои да бъдат разпитан и кандидат от съответна политическа партия.
За подобно престъпление законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от една до пет години.

COMMENTS

WORDPRESS: 0