Ало бандити измъкнаха над 35 000 лева от жена в Добрич

Ало бандити измъкнаха над 35 000 лева от жена в Добрич

Жена от Добрич е предала 25 000 канадски долара с левова равностойност от над 35 000 лв. на телефонни измамници. Това съобщи за БТА говорителят на Рай

Жена от Добрич е предала 25 000 канадски долара с левова равностойност от над 35 000 лв. на телефонни измамници. Това съобщи за БТА говорителят на Районна прокуратура Даниел Илиев.
Сигнал за случая е подаден в 19.20 часа на 23 ноември от служител на 1-во Районно полицейско управление в града.
Между 14.00 и 18.00 часа на същия ден ощетената получила обаждане на домашния си телефон от жена, представила се за полицайка. Тя обяснила, че се извършва специализирана полицейска операция за залавяне на престъпна група и поискала съдействие. Последвал втори разговор с непознат мъж, представил се за шефа на Областната дирекция на МВР. Той казал на жертвата на измамата, че трябва да предаде всичките пари, които съхранява в дома си. Смятайки, че помага на органите на реда, жената събрала спестяванията си и ги хвърлила през прозореца в торба.
По случая е образувано досъдебно производство за измама. Прокурор Даниел Илиев обясни, че тази схема е най-разпространена, заедно със сюжета за пострадал близък, който спешно се нуждае от средства за лечение. „От месец септември почти всяка седмица имаме случай на телефонна измама, а през последната една седмица – от 21 ноември насам, всеки ден имаме такъв случай“, допълни той.
Прокурор Илиев припомни, че „няма как държавна институция като полицията да иска пари от граждани за разкриване на каквито и да е престъпления“. Той призова хората, когато получат обаждане от непознат, чуждестранен или скрит номер, или пък чуят един от гореописаните сюжети, незабавно да прекратят разговора и да подадат сигнал на телефон 112. „Отправям и апел и към близки и роднини на възрастни хора да бъдат отговорни към тях, непрекъснато да ги наблюдават и предупреждават, ако трябва – ежедневно, ако получават такива обаждания, да не откликват“, призова той.

COMMENTS

WORDPRESS: 0