Акция в София срещу мащабна схема за финансови престъпления

Акция в София срещу мащабна схема за финансови престъпления

Международна операция срещу мащабна схема за финансови престъпления, пране на пари и нарушения на международните санкции срещу Русия се провежда в Соф

Международна операция срещу мащабна схема за финансови престъпления, пране на пари и нарушения на международните санкции срещу Русия се провежда в София в момента, научи „По света и у нас“. Според източници на БНТ става въпрос за компанията Nexo.
Кои са управителите на компанията:
Георги Шулев – представляващ Nexo, син на бившия вицепремиер Лидия Шулева;
Антони Тренчев – съосновател и директор на няколко Nexo дружества, бивш депутат от ДБГ, Реформаторски блок;
Коста Кънчев – директор на Nexo Bank;
Калин Методиев – съосновател и финансов директор на Nexo;
Сокол Янков – представляващ Nexо;

Бившият депутат от Реформаторския блок Антони Тренчев и съдружникът му в дружеството за търговия с криптовалута Nexo Коста Кънчев са избягали в Дубай още през есента на миналата година, научи „По света и у нас“. Това е станало след обвинения в измама в особено големи размери, предявени срещу Nexo от прокурорите на осем американски щата.
Регулаторните органи в Калифорния, Кентъки, Ню Йорк, Мериленд, Оклахома, Южна Каролина, Вашингтон и Върмонт са обявили, че дават на съд криптобанката Nexo заради десетки хиляди случаи на измами на обща стойност поне 800 млн. долара.
Подозренията са, че българите, стоящи зад голямата компания, са действали по схемата на Ружа Игнатова и ръководената от нея пирамида OneCoin. Българката, известна като „кралицата на криптовалутите“, е в топ 10 на най-издирваните лица от ФБР. По следите ѝ са още Европол и Интерпол.
От Nexo твърдят, че управляват дигитални активи за 12 милиарда долара.
През последните месеци ФБР разследва дейността на българската криптобанка заради данни за прикривана дупка в размер на над 4 милиарда долара от инвеститорите, заради незаконна финансова дейност – отпускане на кредити в замяна на обезпечение, както и заради сигнали за злоупотреби с ценните книжа и стоките на своите клиенти.
От съобщението на DFPI става известно, че от Nexo са предлагали годишни лихвени проценти до 36% върху депозирани крипто активи на инвеститорите, които са значително по-високи от ставките за краткосрочни ценни книжа с инвестиционен клас с фиксиран доход или банкови спестовни сметки.
Прокурори, следователи от Националното следствие и служители на ДАНС, съвместно с чуждестранни агенти, са започнали претърсвания на българските офиси на компанията, търгуваща с криптовалути в целия свят.
Оперативната дейност на фирмата е била осъществявана от българската столица, а вложители са били приканвани да инвестират в биткойни и други видове криптовалути, с обещания за висока доходност.
Лихвите, които инвеститорите щели да получават, многократно надвишавали тези на класически банкови институции и различни брокерски къщи. Има данни, че собствениците на компанията, които са българи, са присвоили част от активите, възлизащи на няколко милиарда долара.
Основните организатори и дейност са в България. 300 души работят по тази акция, 35 следователи, служители на ДАНС, Жандармерията и СДВР. Досъдебното производството е под ръководството на Софийската градска прокутура, каза говорителят на главния прокурор Сийка Милева, цитирана от БНТ
Клиент на платформата, който е трансферирал криптовалута, е официално обявен за организатор на терористична дейност. Предстои да се уточни на кого ще бъде повдигнато обвинение. Претърсват се над 15 адреса, установяват се и нови лица, коментира Светльо Василев.
Снимка: Йоана Миланова, БНТ

COMMENTS

WORDPRESS: 0