915 са регистрираните с COVID-19, 76 са заразените медици

31 са положителните проби за изминалото денонощие, 16 от тях са в болници. Общо 915 са регистрираните случаи до момента. Увеличението спрямо преди

31 са положителните проби за изминалото денонощие, 16 от тях са в болници. Общо 915 са регистрираните случаи до момента. Увеличението спрямо предишния ден е със 3,5%, активни са 705 души. Това съобщи на брифинг на оперативния щаб ген.-майор Мутафчийски.

В София новите случаи са 13.

Положителните проби в останалата част от страната са: Плевен – 6 , Видин – 4 , Смолян – 3 , Сливен – 2 , Пловдив – 1 , Велико Търново – 1 и Ямбол – 1.

76 са заразените медици, 7 са новите случаи – четирима във Видин, ИСУЛ 1, Смолян 1, Сливен 1.

Проф. Мутафчийски призова още медицинския персонал стриктно да спазва инструкциите за защита и безопасност, като посочи за пример ВМА, където медиците се инструктират два пъти дневно, а всеки пациент се разглежда като потенциален носител на коронавирус.

6 са новите излекувани – двама във ВМА и четирима амбулаторни. До момента излекуваните са 167 от които 8 деца.

Един пациент е починал през последното денонощие. Става дума за пациент на 66 г. с окнокологично заболяване във ВМА. До момента починалите са 43.

София остава най-голямото огнище с 534 случая, 141 са в болница, 24 интензивни.

259 души са в болница в цялата страна, 36 са в интензивни отделения.

В момента в България има цели клъстери – заболяване на лица от една група, не само отделни случаи. Това се наблюдава както в Паничерево, и в двата столични квартала – „Факултета“ и „Филиповци“, така и в болнични заведения. Така че, ако в първия етап ние търсихме привнесена инфекция, във втория на активни лица, сега вече е потушаване на отделни огнища, които касаят много по-големи групи от хора и изолирането им, заяви в отговор на въпрос проф. д-р Мутафчийски.

Екипите на РЗИ работиха нон стоп и четирите почивни дни. Набират се проби, категорично заяви главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Този активен надзор ни помага навреме да хванем източници. Това е нашата цел, допълни той и даде пример с мъж, който е заразил двете семейства, с които живее. В момента вътрешната циркулация на вируса е водеща, уточни главният държавен здравен инспектор.

COMMENTS

WORDPRESS: 0