8 март е – Международен ден на жената

Днес се чества Международният ден на жената. Той се празнува всяка година на 8 март. Започнал само като политическо събитие на социалистите, пра

Днес се чества Международният ден на жената. Той се празнува всяка година на 8 март. Започнал само като политическо събитие на социалистите, празникът постепенно става част от културата на много страни. В редица страни темата за политическите и човешките права на жените, отстоявани от ООН, е силно застъпена, а на борбата за признаване на тези права на жените по света се гледа отговорно и с надежда.В България денят се празнува и като Ден на майката. На 27 август 1910 г. в Копенхаген се провежда първата международна конференция на жените, организирана от социалистическия интернационал. По предложение на германската социалистка Клара Цеткин се приема всяка година в една от първите недели на пролетта да се празнува деня на работничките и на международната им солидарност, с цел да се мобилизират широките женски трудови маси за борба за равноправие с мъжете във всички обществени сфери на живота. В България първоначално се отбелязва с беседи в тесен кръг на социалисти през 1911 г., а през 1915 г. е първото публично честване. Като общобългарски празник започва да се празнува след 9 септември 1944 г. По повод празника се организират редица инициативи, чиято цел е да насочат вниманието към проблемите на жените, сред които е домашното насилие.
По повод празника, представители от Представителството на ЕК за трета поредна година организират инициативата „Извърви километър в нейните обувки“. Събитието ще се проведе от 14 ч. на традиционното място за среща – „Аптека“ (кръстовището на булевардите „Витоша“ и „Патриарх Евтимий“ в София), предава Фокус.
Тогава мъже ще обуят дамски обувки на висок ток, за да привлекат общественото внимание върху насилието над жени.

COMMENTS

WORDPRESS: 0