Четири дни ще се гледа делото срещу Атанаска Георгиева, обвинена за смъртта на 8-годишната Алекс

Окръжен съд-Бургас насрочи за разглеждане в четири поредни дни от 19 до 22 януари наказателното дело срещу Атанаска Георгиева. Това съобщиха от п

Окръжен съд-Бургас насрочи за разглеждане в четири поредни дни от 19 до 22 януари наказателното дело срещу Атанаска Георгиева. Това съобщиха от пресцентъра на съда. Срещу нея е повдигнато обвинение за това, че за времето от 17.00 до 19.00 часа на 10 април 2014 г. в Поморие в таван, обитаван от нея, умишлено умъртвила малолетно момиче в безпомощно състояние, като поставила две полиетиленови торбички върху главата й и ги облепила с едностранно залепваща лента – тиксо, и убийството е извършила по особено мъчителен за жертвата начин – постепенно я задушила чрез лишаване от въздух. Родителите на пострадалата са представили в съда молби да бъдат конституирани като частни обвинители и граждански ищци по делото. Окръжен съд Бургас е призовал за разпит в първото съдебно заседание на 19 януари 2015 г. 12 вещи лица, изготвили 16 съдебни експертизи и 12 свидетели.

В следващите три дни съдът трябва да разпита останалите 44 свидетели. Според обвинителния акт Георгиева обитавала жилище в блока, където живеело семейството на 8-годишната Александра. Подсъдимата я познавала, но не поддържала близки отношения с нея. На 10 април 2014 г. детето се прибирало в късния следобед от училище, когато срещнало Георгиева във входа. Разследването посочва, че то поискало да гостува на подсъдимата и двете се качили на в таванското помещение, което тя ползвала. В продължение на час детето гледало телевизия, чело от читанка, разхождало се из жилището, разказало за семейството си. Подсъдимата била раздразнена от неговия висок тон и самочувствие. Пострадалата разглеждала и коментирала жилището й. Тя видяла снимки на децата на Георгиева, които били останали при съпруга й. След като разбрало кои са, момичето ги определило като грозни. Според прокуратурата това изявление било прието от подсъдимата като недопустима лична обида и тя решила да умъртви малката Александра. Тя била умъртвена в рамките на 3-5 минути чрез постепенно лишаване от въздух, по особено мъчителен начин. Разследването установило, че телефонът на Александра звънял непрекъснато и подсъдимата отговорила, като казала на майка й, че дъщеря й е на гости и поискала да говори с баща й, но прекъснала разговора. Около 20 ч. тя изпратила съобщение от СИМ картата на момичето на телефонен номер, за който предположила, че е на някой от родителите му. Подсъдимата пренощувала и на следващата сутрин около 8.30 часа излязла навън. Чула гласове на стълбището и се скрила в празно таванско помещение, където била намерена от полицейски служители. Тялото и вещите на пострадалата били намерени под матрак на легло в стаята на подсъдимата.

COMMENTS

WORDPRESS: 0