Шефът на „Вагнер“ Евгений Пригожин е загинал при самолетна катастрофа

Шефът на „Вагнер“ Евгений Пригожин е загинал при самолетна катастрофа

Федералната агенция за въздушен транспорт започна разследване на катастрофата на самолет Embraer, станала в Тверска област в сряда, сред пътниците е б

Федералната агенция за въздушен транспорт започна разследване на катастрофата на самолет Embraer, станала в Тверска област в сряда, сред пътниците е бил Евгений Пригожин, пише ТАСС, цитиран от dnes.bg.
„Започнало е разследване на катастрофата на самолет Embraer, която се случи тази вечер в Тверска област. Според списъка на пътниците сред тях фигурира името Евгений Пригожин“, заявиха от агенцията.
Според Би Би Си Шефът на „Вагнер“ е загинал по време на катастрофата заедно с още девет души. По-рано Телеграм каналът „Сива зона“, свързан с „Вагнер“, съобщи, че самолетът е бил свален от противовъздушната отбрана в Тверска област, северно от Москва.
От „Сива зона“ твърдят, че местните жители са чули два удара преди катастрофата и са видели две следи от пара.
Информационна агенция ТАСС съобщи, че самолетът се е запалил при удара в земята, и добави, че вече са открити четири тела.
Самолетът се е намирал във въздуха по-малко от половин час, уточнява агенцията.
Според Министерството на извънредните ситуации на Русия самолетът, на който е бил Пригожин, е летял от Москва за Петербург. На борда имало 10 пътници и трима души екипаж.
Според източници това е частният самолет на самия Пригожин. Самолиетът Еbraer 600 е с бордови номер RA-02795.
През юни тази година Пригожин обяви „поход за справедливост“ на своите бойци срещу военното ръководство, което според него се състои от страхливци, които подкопават военните усилия на Русия в Украйна. Пригожин обвини генералния щаб, че лишава „Вагнер“ от боеприпаси и умножи видеата, в които обижда руските командири. Бунтовниците тръгнаха към Москва, стигнаха до Ростов на Дон и обърнаха посоката, след като Пригожин говори с президента на Беларус Александър Лукашенко.
Като част от сделката между Путин и Пригожин, договорена с посредничеството на Лукашенко и представена от говорителя на Кремъл Дмитрий Песков наказателните обвинения срещу бунтовниците трябваше да бъдат свалени в замяна на връщането им в базите им, а Пригожин трябваше да се премести в Беларус.
Снимка: GettyImages

COMMENTS

WORDPRESS: 0