Поканих г-н Борисов, за да му обясня къде изчезват 8 млрд. лева годишно. Голяма част от тях са кражби. Това заяви съпредседателят на „Продължаваме про

Поканих г-н Борисов, за да му обясня къде изчезват 8 млрд. лева годишно. Голяма част от тях са кражби. Това заяви съпредседателят на „Продължаваме промяната“ и бивш финансов министър Асен Василев в представянето „Лице в лице“ по БТВ.
„Почтеността е когато видиш кражби да ги спреш, когато видиш, че пенсиите са ниски – да ги увеличиш, да се подготвиш за COVID кризата. Добре, че бяхме предвидили средства, защото кризата е много сериозна“, подчерта той.
Г-н Петков си е върнал паспорта, отказал се е пред нотариус от канадското си гражданство“, каза Василев във връзка с казуса с Кирил Петков.
На въпрос дали е удар върху бизнеса въвеждането на зеления сертификат, Василев заяви: „Това е по-добре от въвеждането на локдаун и невъзможност за бизнеса да работи изобщо. Ние предложихме и всички преболедували, да могат да си направят безплатни тестове и да имат право да посещават заведения и магазини. Идеята е кой има имунитет, а не кой е имунизиран. Не е ясно колко е устойчив този имунитет. Помните, че по време на предишните мерки имаше РЗИ-та, които не си вдигаха телефоните. Тестовете могат да докажат дали хората имат антитела“.

„В бюджета бе предвидена мярка за евентуален локдаун. Надявам се да не се стигне до нея, защото това е удар върху хората и бизнеса“, подчерта Асен Василев.

На въпрос как да се спрат течовете от хазната, Василев заяви, че трябва да се започне с енергетиката: „Може и трябва да си получим 100% от азерския газ. Интерконекторът го заварихме в забавено състояние. Проведохме разговори с „Булгаргаз“, които да проведат разговори и да получим този газ от друга точка. Това не се прави. Другото нещо, което започнахме да правим е раздвижване на енергийния сектор. Наложи се ДАНС да влезе в НЕК, за да започне да се работи по-активно. Най-евтината ни електроенергия в момента не се използва, защото не ни работят тубините на ПАВЕЦ „Чаира“. Да се орегулира по-добре пазара, да се махнат търговци, които не си изпълняват договорите.

„Имаме 770 млн. лева загуби натрупани от „Топлофикация“ и НЕК ги плаща, което означава всички ние. Това означава, че „Топлофикация“ не и е свършила работата. Имаме течове на ресурс, неефективна мрежа и никаква инвестиция в геотермална енергия, за да имаме по-евтино парно“, не скри възмущението си Василев.

По думите на бившия финансов министър трябва да се махнат бордовете на ГЕРБ в енергийната система. Според думите му сега те са защитени от закона.

„Ние сме за България да има ядрени мощности в Козлодуй, не в Белене. Нямаме довеждаща инфраструктура, кадри, ако новата мощност се направи в Белене ще е три пъти по-скъпа и ще се краде повече – това е разликата“, каза той.

Ще приемем еврото, когато сме готови, подчерта още Асен Василев.

COMMENTS

WORDPRESS: 0