85% от заразяването с COVID-19 става чрез замърсени ръце

85% от случаите на заразяване с коронавирус става чрез мръсни ръце. Това каза в студиото на bTV проф. Емил Воденичаров, ръководител на Катедра "

85% от случаите на заразяване с коронавирус става чрез мръсни ръце. Това каза в студиото на bTV проф. Емил Воденичаров, ръководител на Катедра „Хигиена“ към МУ София.

По думите на проф. Воденичаров вирусът може да се задържи върху маска до 28 дни, но само в 7 от тях е заразен, тъй като за да съществува му трябва жив организъм.

Специалистът обясни и какво съдържат хирургичните маски и каква е функцията на всеки слой:

„Медицинските маски със светлия цвят към лицето имат хигроскопично действие за поемане на влагата, която се получава при дишане, след това има филтърен слой, външният е водонепропусклив с цел аерозолът да бъде спрян.“

Професорът уточни, че вирусът се задържа във въздуха до 20 минути.

Други най-рискови повърхности са банкнотите, парапетите, където вирусът се задържа до 28 дни.

Оказва се, че среброто, златото и платината са безопасни, тъй като благородните метали имат бактерицидни свойства и попаднал върху тях вирусът умира за няколко часа. Това обяснява и твърдението за „лечебните свойства“ на светената вода, която се съхранява в сребърни съдове или в нея се потапя сребърен кръст.

Какви дезинфекциращи средства трябва да се ползват

Проф. Воденичаров обясни, че при ползване на затворени дозатори за сапун може да се замърси резервоарът.

„Желателно е при пускане на вода и миене на ръцете, най-малко 20 секунди, да намажем с пяна кранчето и да го изплакнем така ще осигурим безвредна среда за ръцете си след измиване“, каза той.

Задължително не трябва да се ползват хавлиени кърпи, особено в обществени заведения, тъй като те задържат влага и вирусът в тях живее около 21 дни, уточни специалистът.

Желателно да се ползва течен сапун, защото когато твърдият изсъхне и не се ползва дълго време полепват бактерии и вируси и този слой трябва да се премахне, каза проф. Воденичаров.

Той посъветва да се купуват пакетирани продукти и да се ползват ръкавици за еднократна употреба при пазаруване.

По-безопасна среда в офисите може да се създаде при редуциране на броя работещи в едно помещение. Оптималният вариант е всеки служител да разполага с 4 кв. м индивидуална площ. Това може да се осигури с преминаване на работа на смени или с дистанционна работа, каза проф. Емил Воденичаров.

COMMENTS

WORDPRESS: 0