800 метра са били влачени телата на тримата скиори, загинали от лавина

Еколог, учил в САЩ и Белгия, и магистър-фармацевт са сред загиналите трима софийски сноубордисти под връх Безименен над хижа "Яворов" в Пирин.

Еколог, учил в САЩ и Белгия, и магистър-фармацевт са сред загиналите трима софийски сноубордисти под връх Безименен над хижа „Яворов“ в Пирин. 38-годишният Камен Чипев е съосновател и председател на управителния съвет на сдружението „Екосистем Юръп“. Екоактивистът има бакалавърска степен по антропология от американски университет и магистратура по екология на човека от Белгия.
Работил е в Главна дирекция „Околна среда“ на Европейската комисия (ЕК) и повече от 8 г. като директор програми и проекти във Фондация ТАЙМ. Дружеството му е единственото сертифицирано у нас за система за управление по околна среда (EMAS). Единствено екологът от „Зелените“ Борислав Сандов от над 300 приятели във Фейсбук сложи като профилна снимка жалейка с горяща свещ в памет на Чипев показва проверка на „Стандарт“.
Лавината уби и 34-годишния приятел на Камен – Момчил Велчев, който е фармацевт, през 2011 г. е участвал в XCo Adventure Cup: Трите планини.
Под снега издъхна и 29-годишният Кристиян Велинов, който също си падал по всякакви екстремни спортове – скачал с бънджи, парашут, спускал се по снежните улеи със сноуборд.
Лавината помита и влачи 800 м Камен, Момчил и Кристиян към 15 ч в неделя. Срутването е причинено от тежестта на шестимата скиори, които правят поредното екстремно спускане по улея. Те тежат общо над 400 кг, а понякога и една птичка стига, за да отприщи стихията, обясниха опитни планинари след трагедията. Трима от фрийрайдърите в компанията са имали невероятен късмет, тъй като се озовали в периферията на лавината, която ги изхвърлила встрани и са останали невредими. Момчил, Кристиян и Камен обаче са подмятани като перца надолу по улея.  Ударната мощ на такава голяма лавина е 80 кг върху квадратен сантиметър, все едно те удря нещо по-мощно от влак уточняват експерти. Тя е влачила със себе си огромни скали, камъни и дървета. Тримата са загинали от тежките травми.
„Жалко е това, което се случи. При това стана с толкова подготвени и опитни планинари. Оцелелите веднага са започнали да изравят приятелите си. Първият е намерен на 5-ата минута, а един от загиналите е бил в дълбока 4 м преспа“, сподели планинският спасител Петър Чолев. Като по чудо оцеляло и едно от двете момичета в компанията. Тя била заедно с шестимата по пътя към връх Безименен, но много сняг я накарал да се върне в хижата.
Край голф комплекса в подножието на Пирин към 10,00 ч в понеделник бе извършен оглед от полицията на телата на тримата й приятели, които загинаха в неделя. Рано сутринта спасителите стигнаха до х. „Яворов“, за да свалят труповете. Още в неделя вечерта община Разлог и лично кметът Красимир Герчев осигуриха необходимата техника. Ситуацията обаче била много опасна. Част от лавината „висяла“ над мястото на трагедията, можела да рухне върху спасителите.
Нямало как да се стигне с шейни до връх Безименен заради дълбоките почти 2 м преспи. Затова община Разлог предоставила ратраци (б.а. – високопроходими снегоутъпкващи машини) на Планинската спасителна служба (ПСС). Труповете на загиналите бяха транспортирани с две линейки за извършване на аутопсия в моргата на МБАЛ – Благоевград в 11,30 ч. Оцелелите от групата пък бяха докарани за разпит в полицията в Разлог, но отказаха да разговарят с репортери. Скиорите бяха вкарани в участъка през задния вход. По случая е образувано досъдебно производство.

COMMENTS

WORDPRESS: 0