80% са загубите за българския туризъм тази година

Не по-малко от 80% загуби за летния сезон през тази година ще отбележи българският туризъм в сравнение с предходните две години. Това обяви изпъ

Не по-малко от 80% загуби за летния сезон през тази година ще отбележи българският туризъм в сравнение с предходните две години. Това обяви изпълнителният директор на Националния борд по туризъм Полина Карастоянова пред БНР.

Тя обясни, че този процент загуби означава 80% по-малко туристи, тъй като капацитетът на българската туристическа инфраструктури е за близо 10 млн. туристи годишно в активния сезон.

„Не би могло да бъде възможно българският туризъм да продължи да генерира 12% от БВП на страната, да внася във фиска на държавата над 7 млрд. евро годишно, ако не запълни пълния капацитет и не получи пълна подкрепа от държавата. Този фактор вече е незаобиколим“, бе категорична Карастоянова.

Бордът ще работи за позиционирането на сектора в националния план и възможността в следващите седем години туризмът, а и пряко от средствата анти-COVID за справяне с кризата, да вземе дял от минимум 10%.

„Считаме, че той ще има мултиплициращ ефект за икономиката и в социален план“, каза още Карастоянова.

Тя обобщи, че между 300 000 – 400 000 българи пътуват за няколкото почивни дни около 22 септември. Приблизително 90 000 до 100 000 са избрали да почиват в Гърция, а приблизително 300 000 българи пътуват във вътрешността на страната.

COMMENTS

WORDPRESS: 0